040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“TIGRIĆI”

starija mješovita vrtićka skupina

5+ godina

Upoznajte nas

“TIGRIĆI” KROZ TRAVANJ

Kako se bližio Uskrs, tako su i aktivnosti u našoj skupini bile vezane uz ukrašavanje sobe i vrtića. Čitali smo prigodne priče i naučili nove pjesmice, izrađivali čestitke i kreativne poklone. Razgovarali smo o običajima vezanim uz Uskrs, a krajem tjedna tražili smo vani pisnice koje nam je ostavio Uskršnji zeko.

Obilježili smo dane zdravlja u našoj skupini. Svaki dan bio je povezan s aktivnostima kroz koje su djeca bogatila svoja znanja o tome kako poboljšati i očuvati zdravlje, prehranom, snom i odmorom, tjelovježbom, osobnom higijenom i higijenom prostora. Razgovarali smo i istraživali o zdravoj prehrani, izradili plakat zdrave i nezdrave hrane, pomagali kod priprema obroka, napravili ukusnu limunadu… Uz zdravu prehranu bitna je i tjelovježba pa smo posjetili lokalni fitness centar i vježbali uz stručnog trenera.

Aktivnosti uz Dan planete Zemlje vezali smo uz šetnje u kojim smo uz ostalo sakupljali otpad te ga kasnije sortirali za pravilno odlaganje te time doprinjeli očuvanju okoliša, a sadili smo i cvijeće kojim smo ukrasili vrtić. Djeca su kreativno izrazila kako zamišljaju našu planetu punu bubica, cvijeća, igara u prirodi…

Ove godine Općina Sveti Juraj na Bregu slavi 30 godina postojanja. “Tigrići” su se potrudili izraditi kreativan pokon – sliku zaštićene vrste u našoj općini – leptira plavca. S gospodinom načelnikom razgovarali smo o općini i svemu što se, kako i zašto tamo radi, o vrtiću i novom igralištu, iznnosili neke svoje ideje i na kraju se počastili i nazdravili :).

Ovog mjeseca upoznali smo zanimanje gospodina Elvisa koji je osobni trener. Posjetili smo fitness centar u kojem smo upoznali prostor teretane ka o radnog mjesta, a zatim smo imali mali trening. Upoznali smo i gospođu Tinu , maserku, koja nam je ispričala kako masaža može utjecati na opuštanje tijela i doprinjeti bržem oporavku ozljeda.

Upoznali smo i zanimanje cvjećar. Gospođa Aristeja opisala je djeci detalje vezane uz sadnju te brigu o cvijeću, ponovili smo što sve bilju treba za život, a zatim i sami sadili cvijeće o kojem sada svakodnevno brinemo.

Našu skupinu posjetila je i gospođa Marija, policajka, uz koju smo ponavljali pravila ponašanja na cesti i u prometu što će nam koristiti kad krenemo u prvi razred ove jeseni. Postavljali smo joj razna pitanja te tako pobliže upoznali i to zanimanje.

U mjesecu travnju Eva je proslavila 6. , a Marija Magdalena 7. rođendan. Želimo im sve najbolje!

 

“TIGRIĆI” KROZ OŽUJAK

Ožujak smo započeli proslavom rođendana. Eni je slavila svoj 6. rođendan, a malo poslije nje i Ivano. Borna je ovog mjeseca navršio 7 godina, a Gabriel krajem mjeseca 6. Svima želimo sve najbolje!

Dolaskom sve toplijeg vremena više smo boravili na otvorenom. Krenuli smo u nova istraživanja – novih predjela šuma i okolice te promatrali buđenje prirode u proljeće – zelenija trava, pupovi i cvjetovi na granama, cvrkut ptica, gusjenice, leptirići, kukci…

Dan žena obilježili smo izradom tulipana koje smo poklonili dragim osobama. Razgovarali smo zašto se obilježava taj dan. Na sam Dan žena dječaci su bili “zaposleni” po centrima aktivnosti, a djevojčice su dolazile na manikuru, frizuru ili masažu, tj. na opuštanje nakon napornog dana na poslu kao ravnateljice, šefice tvrtki, doktorice, prodavačice i slično. Kao mali poklon svim djevojčicama, dječaci su taj dan sami pospremali sobu.

Ususret Danu očeva aktivnosti su bile vezane uz tate. Djeca su nacrtala portrete svojih očeva te ih opisivala odgovarajući na unapriejd pripremljena pitanja. A kao poklon, marljivo su izradila pehare s natpisom “Najbolji tata na svijetu” i time rekla sve…

U sklopu projekta “Knjižnica” sredinom ožujka posjetili smo dječji odjel gradske knjižnice “Nikola Zrinski” u Čakovcu. Upoznali smo se sa zanimanjem knjižničara. Razgladali smo knjižnicu, naučili kako se učlaniti, ponovili pravila ponašanja u tom prostoru, saznali kako je knjižnica osnovana. Na kraju druženja imali smo i radionicu, slušali “Veselu abecedu”, priču o prehlađenim ježićima i kratki igrokaz o letećim zmajevima. Nakon knjižnice posjetili smo CZK Čakovec i pogledali predstavu “Ja (ne) pričam”. Puni dojmova vratili smo se u vrtić, razgovarali o doživljenom i crtežima zabilježili svoja nova iskustva.

22. ožujka obilježili smo Svjetski dan voda. Pročitali smo priču o vodi, proučavali njena svojstva i važnost, razgovarali o tome kako je očuvati i zaštititi te crtali svoja razmišljanja. U okolici vrtića tražili smo gdje ima vode u prirodi.

Krajem mjeseca posjetio nas je gospodin Crnčec Goran koji nam je predstavio zanimanje automehaničar kao dio projekta “Zanimanja”. Ispričao nam je što sve automehaničar radi, pokazao dijelove motora i ostale dijelove automobila, a zatim su djeca i sama isprobala dio poslova automehaničara.

 

 

“TIGRIĆI” KROZ VELJAČU

Početkom veljače počeli smo izrađivati razne ukrase te likovno – kreativne radove vezane uz Valentinovo. Uljepšali smo svoju sobu i vrtić. Pročitali smo nekoliko priča i recitacija o ljubavi i zaljubljenosti, razgovarali o simpatijama. Naučili smo pjesmu „Ftiček veli“ uz koju smo osmislili i plesne pokrete. Razgovarali smo o danu zaljubljenih i koji su običaji vezani uz taj dan.

 Na Valentinovo su djeca bila jako nestrpljiva. Od ranog jutra su stalno gledala kroz prozor i tražila u garderobi „ftičeke“. Nakon traženja bližom okolicom vrtića, na povratku su ih dočekali slatki paketići na ogradi. Poslije ručka izvlačili smo tajnog prijatelja te se međusobno darivali i čestitali Valentinovo. Pokloni su bili slatko – kreativni koje smo izradili sami nekoliko dana prije. Zaplesali smo par puta i dobro se zabavili.

Ovog mjeseca svoj 6. rođendan proslavila je Jana. Želimo sve najbolje!    

U veljači je svoje zanimanje predstavila gđa. Ivana Vabec – frizerka. Približila je djeci što sve i kako radi u salonu, a zatim je slijedila igra. Djeca su izabrala razne frizure i zadovoljno „platili“ teti Ivani.

 Posjetila nas je i gđa. Jessica Hižman koja je predstavila svoje zanimanje – kozmetičar. Dječaci nisu bili upoznati s tim zanimanjem pa su dosta toga naučili, a djevojčice su uživale u igri – posjet kozmetičarki te manikuri i šminkanju, a uključili su se i dječaci koji su dolazili na kozmetičke tretmane.

Dva tjedana prije Fašnika djeca su se prema želji kostimirala u svoje kostime. Ukrasili smo sobu spremajući se za ples pod maskama. Naučili smo pjesme vezane uz maškare i osmislili plesnu koreografiju.

 Održana je radionica s roditeljima za izradu kostima „Tigrić“. Hvala svima koji su sudjelovali.

 Na sam Fašnik plesali smo i zabavljali se od jutra. Prošetali smo glavnom ulicom naselja te „tjerali zimu“  glasnim rekvizitima i pjesmom. Pred zgradom naše općine imali smo kratki nastup. Nakon pjesme i plesa počastili smo se krafnama, a kasnije i slatkišima koje smo dobili – hvala!

Krajem veljače bili smo na edukativno – zabavnoj predstavi koja je održana u dvorani pokraj vrtića. Djeca su se zabavila, ali i naučila o životinjama koje su karakteristične za pojedina područja, o ljepotama naše prirode i o domovini Hrvatskoj.

 

“TIGRIĆI” KROZ SIJEČANJ

“Tigrići” kao jednu od najdražih slobodnih aktivnosti biraju likovno-kreativno izražavanje tehnikama i materijalima koje sami izabiru. Kod svih radova vidljiva je individualna dječja mašta i kreativnost. Glazbene aktivnosti provode se vrlo često, djeca sviraju različite instrumente prema vlastitom interesu kojima ritmom ili taktom prate pjesmu, a neki su već savladali jednostavnije sviranje po notama. Naučili smo mnogo pjesmica, brojalica i pokretnih igara s pjesmom. “Tigrići” su jako samostalni u pospremanju i održavanju osobne higijene i higijene prostora o čemu svakodnevno brinu  pa tako svaki centar aktivnosti ima svog “šefa” koji provjerava je li sve na svom mjestu. Pri jelu djeca se samostalno poslužuju, a nakon obroka pospremaju pribor. Reduše su zadužene za brisanje stolova i održavanje reda u sanitarijama. Svakodnevnim tjelesnim aktivnostima utječemo na pravilan rast i razvoj, a kad god nam vremenske prilike dopuštaju, rado boravimo vani na svježem zraku. Ovog mjeseca imali smo čak tri proslave rođendana i dobro se pritom zabavili. U sklopu projekta “Zanimanja” posjetili su nas gospodin Matija Mudri  koji je djecu upoznao sa šumskim životinjama našeg podneblja i načinu na koji lovci o njima brinu tijekom zime i gospodin Saša Babić koji nam je ispričao sve o dobrovoljnom davanju krvi i svojim iskustvima vezanim uz to.

“TIGRIĆI” KROZ PROSINAC

Prvi dan u mjesecu prosincu pogledali smo predstavu “Čarobni dan” koju je izveo klaun Čupko. Djeca su uživala u predstavi i zanimljivim trikovima. Nakon Čupka počeli smo se pripremati za dolazak Svetog Nikole. Djeca su donijela svoje ukrasne čizmice kojima smo ukrasili sobu dnevnog boravka, prema promatranju slikala su svoje čizmice, pročitali smo nekoliko priča o Svetom Nikoli, razgovarali o običajima vezanim uz taj blagdan. Dan prije dolaska Svetog Nikole sve su naše čizmice nestale pa smo dugo i uzbuđeno raspravljali što se dogodilo i kako riješiti nastali problem. Sljedeći dan dočekali su nas pokloni na garderobnim ormarićima i sve su naše nestale čizmice nasreću ponovno bile na broju. U prosincu smo se uključili i u projekt “Posadi drvo, ne budi panj”. Zajedno s prijeteljima “Zmajčekima” posadili smo šljivu i jabuku na našem igralištu. Pratit ćemo njihov rast, a kroz nekoliko godina neki novi polaznici vrtića moći će uživati u prvim plodovima i igri u hladovini krošanja. Za Božić smo se pripremali čitajući božićne priče, izrađivali čestitke i mnogo ukrasa kojima smo uljepšali prostorije vrtića i bor u holu. Na Svetu Luciju posijali smo pšenicu u posudice koje smo maštovito ukrašavali. Za nastup na Božićnom sajmu uvježbali smo recitaciju i koreografiju za pjesmu “Kad bi svi”. Za sajam smo pripremili i prodajni štand na kojem smo prodavali ukrase izrađene na radionici s roditeljima. Dio prikupljenih sredstava donirat ćemo u humanitarne svrhe, a ostatak utrošiti na kupnju materijala za kreativno izražavanje koje djeca izrazito vole. Posjetili smo i klizalište kod škole i pritom se dobro zabavili i nasmijali. Ukrasili smo poštanski sandučić u koji smo prikupljali pisma napisana Djedu Božićnjaku. Svakodnevno smo čitali priče vezane uz Božić, razmjenjivali mišljenja o tome kako li on samo uspjeva u jednoj noći obići svu djecu svijeta, ispekli kolačiće koje smo mu poklonili kad nas je posjetio u vrtiću. Dočekali smo ga sviranjem pjesmice “Zvončići”, recitacijom “Mi djeca” i pjesmom “Sretan Božić” uz koju smo svi zajedno zaplesali. Dobili smo puno novih igračaka koje smo cijeli dan istraživali i u njima uživali.

“TIGRIĆI” KROZ STUDENI

Naša se skupina uključila u projekt “Sigurnije škole i vrtići”. U sklopu projekta prošli smo tri zadane teme kroz razne aktivnosti – potres, požar i poplava, kazalište emocija i preventivne mjere u kući.  Na početku, djeca su crtala svoja razmišljanja o potresu, požaru i poplavi pa potom kroz niz praktičnih vježbi nadogradili postojeća znanja o postupanju u slučaju prirodnih katastrofa. Naučili smo i znakove evakuacije. U kazalištu emocija bavili smo se različitim načinima doživljavanja i reagiranja na iznenadne opasne situacije i učili o važnosti jasne komunikacije i suradnje. Upoznavali smo se i s potencijalno opasnim mjestima u kući i raspravljali o preveniranju ozljeda. U sklopu ogledne aktivnosti odgojiteljice pripravnice provodili smo eksperimente vezano uz kruženje vode u prirodi.  Djeca su prihvatila sve ponuđene poticaje  i izmjenjivala se kroz centre aktivnosti. Krajem studenog započeli smo s aktivnostima vezanim uz nadolazeće blagdane. Izrađivali smo ukrase kojima smo okitili bor ispred općine, čitali priču “Četiri svijeće” i razgovarali o običajima vezanim uz advent, ukrašavali sobu dnevnog boravka i ostale prostorije vrtića. Kroz edukativnu predstavu “Tko to tamo prlja” ponovili smo kako se i zašto odvaja otpad.

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Skip to content