040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“PANDICE”

starija mješovita jaslička skupina

2-3 godine

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Upoznajte nas

“PANDICE” KROZ TRAVANJ

Početkom mjeseca travnja djeca iz skupine „Pandice“ obilježavala su Uskrs  kroz razne likovne, glazbene, tjelesne, govorne i scenske aktivnosti. U dogovoru s Klarinom majkom, u posjetu djeci je došao i jedan mali zeko kojeg su mazili i pazili. Također, djeca su izrađivala košarice koje su punili travom i čokoladnim jajima koje su sami tražili po sobi dnevnog boravka.

U ponedjeljak, 3. travnja, djeca su započela sa životno-praktičkom aktivnošću – pranje zubi. Zube peru svakodnevno nakon doručka. Nekima je još uvijek potrebna asistencija, no većini djece već ide odlično.

Djeca su obilježila Dan planete Zemlje kroz likovne te istraživačko-spoznajne aktivnosti. Odgojiteljice su im izradile i didaktičke igre.

I ovog su mjeseca djeca iz skupine „Pandice“ puno radila na projektima „Život na farmi – domaće životinje“ te „Glazbeni instrumenti“. U sklopu projekta „Život na farmi – domaće životinje“ djeca su proučavala kokoš, pijetla, pile te zeca. Navede životinje proučavali su kroz razne aktivnosti te ih uklopili s uskršnjim aktivnostima. U sklopu projekta „Glazbeni instrumenti“ djeca su nešto više učila o glazbalima s tipkama, te su imali posjetu gđe Hutinec (asistentice u vrtiću). Djeca su rado svirala na instrumentima koje je donijela – sintisajzeru te bubnjevima.

Također, djeca su iskoristila svaki trenutak lijepog i toplog vremena te boravila vani na dječjem igralištu – trčali su, prljali se, brali maslačke,… Proslavili su Zoin treći rođendan – počastili se slatkišima te joj pjevali rođendanske pjesmice. Ovog se mjeseca i više pažnje usmjerilo modeliranju plastelinom te rezanju škarama.

Za kraj mjeseca, djeca su obilježila Svjetski dan plesa plesnim akivnostima uz razne pjesmice te su izradili balerine koje su s ponosom stavili na kutić za roditelje.

 

“PANDICE” KROZ OŽUJAK

Tijekom mjeseca ožujka obilježavali smo Dan žena izradom lončanica sa cvijetom i Dan očeva izradom čestitke.

Upoznali smo se s godišnjim dobom proljećem kroz  pjesmice “Visibaba mala” i “Proljeće je procvalo”, slikovnicu “Proljeće” i mnogo različitih likovnih aktivnosti.

Proslavili smo 3 velika treća rođendana – Ivanov, Anastazijin i Anelov. Djeca su puhala svjećice na torti i ponosno nosila rođendanske krune na glavama.

Oformili smo novi centar aktivnosti – centar liječnika.

Tijekom cijelog mjeseca nastavili smo s radom na projektima “Život na farmi – domaće životinje” i “Glazbeni instrumenti” kroz koje smo proučavali patke uz brojalice, slikovnice i stolne igre te udaraljke kroz video prikaze, plakate i manipuliranje zvečkama, trianglima, ksilofonom, metalofonom, tamburinom, kastanjetama i zvončićima.

“PANDICE” KROZ VELJAČU

Tijekom mjeseca veljače „Pandice“ su istraživale emocije proučavajući razne fotografije ljudskog lica, oponašanjem emocija mimikom lica te kroz igru „Simom says“, odnosno „Panda kaže“ koja se izrazito svidjela djeci.

Također, proučavali su i ptice selice i stanarice te su uz pomoć svojih odgojiteljica izradili kućicu za ptice koju su vani postavili zajedno s hranom. Ptice su proučavali kroz razne likovne aktivnosti, proučavanjem fotografija i enciklopedija o pticama, kao i slušanjem pjeva različitih vrsta ptica.

Kroz razne likovne, istraživačko-spoznajne, govorne i glazbene aktivnosti djeca su obilježila Valentinovo. Na sam dan Valentinova djeca su kući nosila prigodan poklončić, odnosno nekoliko bombona i kolačića „ftičeka“.

Naravno, „Pandice“ su se dobro pripremile i za maškare – roditelji su im izradili maske „Pande“ na zajedničkoj radionici krajem mjeseca siječnja, koje su djeca ponosno pokazivala u utorak, 21. veljače 2023. kada su se i  počastila  krafnama koje je ispekla  naša teta kuharica. Maškare su se također obilježile raznim likovnim i glazbenim aktivnostima. 

Tijekom cijelog mjeseca nastavili smo s radom na projektima „Život na farmi – domaće životinje“ i „Glazbeni instrumenti“. U sklopu projekta „Život na farmi – domaće životinje“ proučavale su se ovce, njihova vuna, kao i vrste krzna i materijala. Djeca su svakodnevno igrala stolne igre koje su izradile odgojiteljice. U sklopu projekta „Glazbeni instrumenti“ proučavali smo puhačke instrumente kroz glazbene i istraživačko-spoznajne aktivnosti. Nazive nekih instrumenata djeca su zapamtila i prepoznala vrlo brzo.

“PANDICE” KROZ SIJEČANJ

U siječnju su djeca iz skupine „Pandice“ mnogo pažnje usmjerila prema projektu „Život na farmi – domaće životinje“, odnosno proučavanju krava i svinja. Kroz razne likovne, glazbene, govorne, scenske i istraživačko-spoznajne aktivnosti djeca su spoznala što je krava, a što svinja, što su to mliječni proizvodi te kakav je život navedenih životinja na farmi. Također, proučavali su i pingvine – kroz razne društvene igre, likovne i istraživačko-spoznajne aktivnosti. Uz pingvine istraživali su i led i snijeg. Uz aktivnosti sa snijegom bavili  su se i snjegovićima te uspješno usvojili  pjesmice: „Snjegoviću, snjegoviću“ i „Bijeli snješko“. Snjegoviće su interpretirali kroz različite likovne aktivnosti. Također, uz slikopjesmu „Zimski dan“ proučili su i razne zimske odjevne predmete te usvojili pjesmicu „Ljuti se vrapčić“. Uz proučavanje zimskih odjevnih predmeta svi smo se dobro obukli i svakodnevno boravili na našoj terasi sobe dnevnog boravka. Krajem siječnja održana je radionica s roditeljima povodom Fašnika u koji se uključila velika većina roditelja. Ovim putem zahvaljujemo svih roditeljima koji su se pridružili radionici.

“PANDICE” KROZ PROSINAC

Tijekom prosinca aktivnosti su bile osmišljene da budu što čarobnije i veselije kako bi djeca dobila što bolji dojam božićne radosti. Kroz cijeli mjesec stalno su svirale božićne i novogodišnje pjesmice uz koje su djeca nerijetko i zaplesala. Početkom mjeseca obilježili smo blagdan Svetog Nikole. Tog jutra u vrtiću su nas dočekali otisci čizama, a na svakom garderobnom ormariću osvanuo je po jedan poklončić. Svako je dijete izradilo i vlastitu čizmicu kojima smo ukrasili naš pano. Božićna radionica izrade ukrasa za prodajni štand na božićnom sajmu održana je 8. prosinca. Roditelji su ukrašavali limenke u koje su djeca sljedeći dan sadila pšenicu, a zajedno s odgojiteljima izrađivali su i snjegoviće od plastičnih boca te boriće od starih cda. Sav materijal bio je prikupljen kroz suradnju s roditeljima. Mnogo vremena i truda posvetili smo i izradi ukrasa za hodnik ispred sobe dnevnog boravka i ukrasa od češera kojima smo kitili bor u ulaznom holu. Svetu Luciju obilježili smo sadnjom pšenice i ukrašavanjem posudica. Pšenica je nekoliko dana rasla u vrtiću, pritom smo je svakodnevno pažljivo promatrali i zalijevali te ponosno nosili svojim kućama. prvi dan zime bavili smo se različitim likovnim, glazbenim i istraživačko-spoznajnim aktivnostima pa smo tako proveli pokus “Kako nastaje snijeg?”, usvojili pjesmicu “Novogodišnja pjesma” i čitali slikovnice “Mala snježna pahulja” i “Amo tamo”. Posjetio nas je i Djed Božićnjak i razveselio nas mnoštvom poklona. Za kraj prosinca izradili smo čestitke svim djelatnicima vrtića i članovima svojih obitelji.

“PANDICE” KROZ STUDENI

U studenom su “Pandice” proučavale vremenske uvjete i promjene, kišu, maglu, a krajem mjeseca iznenadio nas je i snijeg. Slikali smo kišne kapi te svoje gumene čizmice. Nastavili smo raditi na projektu “Glazbeni instrumenti” u sklopu kojeg nas je posjetio Striček Bobek s gitarom i ukulelama. Slušali smo razne skladbe u kojima su vodeći instrumenti žičani. Nastavio se i rad na projektu “Život na farmi – domaće životinje” kroz proučavanje mačke i psa u likovnim , glazbenim i istraživačko-spoznajnim aktivnostima. Uz to bavili smo se i šumskim životinjama izradom plakata, pjevanjem pjesmica i likovnim izražavanjem. Krajem studenog izradili smo svoje adventske vjenčiće i polako započeli sa zimskim aktivnostima izradom snjegovića, pahulja i pjevanjem božićnih pjesmica.

Skip to content