040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“ZMAJČEKI”

starija mješovita vrtićka skupina

5+ godina

Upoznajte nas

“ZMAJČEKI” KROZ OŽUJAK

Napokon nam je stiglo proljeće; zeleno, prevrtljivo, sunčano i razigrano. Kako drugačije započeti mjesec nego malim izletom u Varaždin s našim prijateljima iz skupine „Zvjezdice”.

Osim što smo gledali film „Škola čarobnih životinja 2” posjetili smo i „Muzej kukaca” koji nas je oduševio. Prepoznali smo razne kukce, saznali nešto novo o pojedinim vrstama leptira i vidjeli mnogo različitih kukaca za koje nismo niti znali da postoje. Usput smo razgledali centar Varaždina, uhvatili Grgura Ninskog za palac i zaželjeli mnoštvo različitih želja.

Ovaj mjesec ponovo nas je posjetio „Šareni svijet” u kojem smo vidjeli kako i kuda putuju životinje Hrvatskom. Nasmijali smo se i naplesali.

 Obilježili smo dolazak proljeća, slikali proljetnice raznim tehnikama te smo se pripremali i za Uskrs koji nam uskoro dolazi. Bojali smo pisanice, izradili čestitke, a naravno – nešto smo slatko i pekli te si zasladili pokoji kišni i vjetroviti dan.

 Svaki dan, dok nam je vrijeme to dopuštalo, boravili smo vani na suncu i pratili promjene u prirodi.

Odjednom – sve se zazelenilo, a naše je igralište bilo puno tratinčica i maslačaka.

 Svoju smo podršku pružili osobama sa sindromom Down te smo 21.3.2024. nosili različite čarape i pričali o različitostima i prihvaćanju jedni drugih.

 Za „Dan žena” izradili smo buketiće cvijeća koje smo poklonili nama najvažnijim ženama te se prisjetili zašto su nam važne i zašto ih volimo, dok smo za „Dan očeva” napravili privjesak za ključeve te prigodnu čestitku kojom smo našim očevima zahvalili za svu ljubav i sreću koju nam pružaju.

 Pošto se ovaj mjesec obilježava „Svjetski dan voda” započeli smo s našim projektom „Voda” te se nadovezali na očuvanje prirode, zaštitu životinja i okoliša. Čitali smo puno slikovnica koje su bile usko povezane s temom prirode. Naučili smo koje nas to vode okružuju te u kakvom stanju mogu biti i kome je sve voda i za što korisna. Izradili smo filter za pročišćavanje vode u boci i vjerovali ili ne, naš je pokus uspio. U bocu s vatom, šljunkom, kamenčićima, ugljenom i pijeskom natočili smo vodu od blata te je voda iz filtera izašla nekoliko nijansi svjetlija. Bili smo ponosni i znatiželjni te smo nekoliko dana tu istu vodu ponovno puštali kroz filter i ona je svakog dana bila sve čišća.

Igrali smo razne igre poput utrke kapljica, vodeni dobble, razvrstavali smo sličice životinja prema mjestu staništa, brojili smo kapljice te ih spajali s pripadajućom brojkom i sl.

Razgovarali smo i o tome možemo li živjeti bez vode, mogu li priroda i životinje bez vode. Jednoglasno smo zaključili da život bez vode nije moguć te da svojim ponašanjem moramo poticati i druge da čuvaju prirodu, štede vodu i da ne zagađuju okoliš. Neke naše odgovore zabilježili smo i poslali u novine za članak „Mali mudraci”.

U organizaciji „Nobilisa” imali smo i edukativnu radionicu naziva „Kam se koje smeće meče?” te smo naučili i prepoznali kojih 5 različitih vrsta otpada postoji, koje su njihove boje odnosno naljepnice te zašto je važno otpad sortirati.

 Uz to, jedno smo se jutro družili s dvije male kornjačice, promatrali smo ih, crtali, u enciklopedijama tražili neke podatke o njima te ih na kraju nahranili. Bilo nam je jako zanimljivo.

 To je ukratko bio naš ožujak. Sada polako odbrojavamo…pogađate!

 Idemo na izlet u Zagreb i sljedeći mjesec se javljamo puni dojmova i slika iz glavnog grada lijepe naše.

“ZMAJČEKI” KROZ VELJAČU

Stigao nam je najšareniji, najveseliji i najglasniji mjesec u godini, mjesec maškara. Na početku mjeseca pripremali smo se za odlazak na Fašnik u grad Čakovec, 10.2.2024. Marljivo smo radili; rezali i bojali svoja krila, vježbali koreografiju, izradili veliki plakat i okvir za slikanje, posložili i oslikali svoje kape i predstavili se svima. Sa zelenog brijega, po zadnji put u ovom sastavu jer mi smo predškolci, došli smo mi, 28 neustrašivih, rasplesanih, hrabrih i veselih Zmajčeka sa svojim odgajateljicama, te se dobro zabavili u gradu i potom zasladilli ukusnim krafnama. Naravno, pod budnim okom naših najvećih navijača i podrške – roditelja koji su nas pratili u velikom mimohodu od petstotinjak zamaskiranih lica.

Osim Fašnika, obilježili smo i “Međunarodni dan pizze”, ako niste znali, obilježava se 9. veljače. Tim povodom smo s našom dragom vrtićkom kuharicom Klementinom zamjesili tijesto za pizzu i sebi, po želi, stavljali nadjev, a potom ispekli pizze. Bile su to najfinije pizze ikad.

Imali smo i jednu kreativnu radionicu u suradnji s Kreativno edukativnim centrom “Murai” gdje nam je došao, dobro nam poznati, Striček Bobek koji nam je pokazao svoje izume i igračkice izrađene od drva, a imali smo priliku i sami nešto izraditi i upoznati se s raznim alatima. Izradili smo i sviralicu od štapića za sladoled i papira te se na kraju poigrali. Bilo nam je jako zanimljivo i poučno te smo zajedno zaključili da se u prirodi oko nas krije mnogo igračaka.

A onda nam je došlo i Valentinovo.

Ftičeki su se oženili i ostavili nam slasne kolačiće i bombone na igralištu u sklopu vrtića. Nisu nas zaboravili. Taj dan nas je iznenadila i naša Zmajčica Tea koja nam je svima donijela balone u obliku srca koje smo nosili doma. U suradnji s odgajateljicama skupine “Zvjezdice”, na samo Valentinovo, imali smo pravi mali plesnjak gdje nam je svirao Erikov tata. Djeca su osim pjesme i plesa, imala priliku upoznati se s žičanim instrumentima i probati ih svirati. Bilo nam je jako lijepo.

Gotovo svaki dan bili smo vani u šetnji, promatrali promjene u prirodi i skori dolazak proljeća. Igrali smo se, skakali, šetali, sladili se jabukama i uživali u sunčevim zrakama.

Čitali smo jako puno slikovnica i bavili se temom osjećaja, pripadnosti, prijateljstva, pomaganja, empatije i suradnje.

U programu predškole, u kojem sudjelujemo svi, vježbali smo grafomotoriku, odnose među predmetima, uspoređivanje predmeta, osnovne matematičke operacije i možemo reći da smo se trudili i da nam ide jako dobro. Bavili smo se temom osjetila, saznali koja su naša osjetila i zašto su ona bitna.

 

Ubrzo nam je došao i kraj veljače… a mi još par dana odbrojavamo do novog izleta!

 Do onda, rekao bi naš Raščupani Lav, iz istoimene slikovnice – Au revoir!

“ZMAJČEKI” KROZ SIJEČANJ

 Nakon blagdanskog ozračja i druženja s obitelji, došao nam je najduži mjesec u godini – siječanj.

Osim mraza, leda i puno vjetra, zima nas je počastila i snježnim pokrivačem. Zamislite samo naše oduševljenje kad smo se ujutro probudili i sve oko nas je bilo pokriveno snijegom.

Svaki smo dan boravili vani pa su u prvom redu bile zimske radosti: valjanje po snijegu, opipavanje, oblikovanje snijega, trčanje po snijegu, traženje mraza i komadića leda.

Kako nam se vrijeme brzo mijenjalo uspoređivali smo sve vremenske promjene i što one nose te zaključili da nam je ipak najljepše dok je vani snijeg kao što bi zimi i trebalo biti.

U tome su nam pomogle i slikovne aplikacije vremenskih prilika, godišnjih doba, te zimskih aktivnosti i prikladne odjeće i obuće za upoznavanje osnovnih karakteristika godišnjeg doba – zime.

Kad nam vrijeme nije dozvoljavalo izlazak na svježi zrak boravili smo u dvorani i igrali zajedničke igre; crvena kraljica, krokodili, vuk i ovce, Ivice šljivice.

Osim zimskih radosti, imali smo puno likovnih aktivnosti kojima smo prikazivali svijet oko sebe, oslikavali pahulje pomoću soli, izrezivali smo snjegoviće i crtali naslovnice slikovnica koje smo čitali, izrađivali smo i oslikavali snježne kugle.

Kako mi jako volimo izlete, uspjeli smo otići i na jedan mali izlet u Čakovec s našim prijateljima „Zvjezdicama”. Išli smo u kino „Cine&Fun” gledati animirani film „Patke selice”. Priča nam se jako svidjela te smo zaključili da uvijek moramo vjerovati u sebe i biti hrabri jer „Sreća prati hrabre”. Nakon kina kratko smo se poigrali u igraonici i vratili se u vrtić gdje smo se odmah primili posla i crtali najdraži dio animiranog filma.

Što se tiče predškole, ovaj mjesec bavili smo se brojevima; imenovali smo ih, prebrojavali smo količinu predmeta te ih spajali sa simbolom brojeva. U tome su nam od velike koristi bile društvene igre u kojima smo se osim brojeva, učili i strpljenju odnosno čekanju na red i porazu.

Kako nam se siječanj približavao kraju počeli smo slagati maske i vježbati plesne pokrete za Fašnik u gradu Čakovcu. Veselimo se Fašniku na kojem ćemo nastupiti u ovom sastavu i dat ćemo sve od sebe da zablistamo jer „sa zelenog brijega dolazi 28 neustrašivih i hrabrih Zmajčeka sa svojim odgojiteljicama” po posljednji put. Zaboravili ste? Mi smo predškolci, većina nas i uskoro se rastajemo. Zato ćemo i ovaj put dati sve od sebe. Dođite nas podržati pljeskom.

“ZMAJČEKI” KROZ PROSINAC

 

Prosinac je za nas bio mjesec pun radosti i veselja, najljepše doba u godini. Vrijeme pripreme za Božić nastojali smo ispuniti zajedništvom, radošću i suradnjom, a sve to kroz razne aktivnosti koje su djeci bile ponuđene. Izrađivale su se čestitke, ukrašavale čizmice, pisale želje Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku, ukrašavali smo našu sobu dnevnog boravka i zajedničke prostorije vrtića, posijali i brinuli se o božićnoj pšenici, igrali smo razne božićne igre, palili svijeće na adventskom vijencu i odrađivali adventske zadatke, a sve to su pratili veseli zvuci božićnih pjesmica koje smo marljivo vježbali za naše nastupe. Zajedničkim snagama izradili smo kamin koji nam je uz božićnu jelku dodatno stvarao božićni ugođaj. Početkom prosinca, osim dolaska Svetog Nikole koji nam je ostavio predivne poklone, iznenadio nas je i snijeg kojem smo se jako razveselili te smo izradili velikog snjegovića. Nastupili smo u “Centru za kulturu Čakovec” u program “Bijela čarolija” s tristotinjak djece iz vrtića diljem Međimurje. Nismo imali tremu, bili smo jako hrabri i odradili smo to bez problema. Svi smo bili jako zadovoljni i ponosni, a po izlasku iz Centra za kulturu dočekali su nas naši roditelji i nagradili nas gromoglasnim pljeskom. Osim tog nastupa, pjevali smo i na Adventu, odnosno na programu u sklopu Božićnog sajma Svetog Jurja na Bregu, u dvorani škole I.G.Kovačića. U predivnoj atmosferi i blagdanskom ugođaju, odradili smo još jedan nastup. Svakodnevno smo čitali slikovnice na temu Božića, pomaganja, dobrote, solidarnosti, empatije. Uključili smo se u humanitarnu akciju župe Sveti Juraj na Bregu; skupili smo igračke i odjeću za potrebite i tim činom drugoj djeci uljepšali božićne blagdane. Puno smo bojali, rezali, izrađivali razne prigodne ukrase i čestitke. Okitili smo jelke u vrtiću i ispred naše Općine ukrasima koje su izradila sva djeca vrtića uz pomoć odgojiteljica.mUz sva ta događanja i aktivnosti, pred sam Badnjak, otišli smo na izlet Božićnom autobusom. Uz pjesmu i veselje, vozili smo se kroz Međimurje, družili s vilenjakinjama kojima smo šapnuli svoje želje i željice, zagrlili Djeda Božićnjaka i dobili prigodne slatke paketiće. Bilo je to još jedno nezaboravno iskustvo. Taj isti dan, u suradnji sa stolnoteniskim klubom iz  Zasadbrega posjetili su nas treneri s rekvizitima te nam održali pokazni trening. Tu je briljirala naša stolnotenisačica Taša koja nam je pokazala svoju opremu i kako igra te da se samo upornim radom, marljivošću i podrškom roditelja dolazi do rezultata. Osim samog treninga, djecu su treneri na kraju počastili sokovima i prigodnim poklonima; slatkim poklon paketima te opremom za igru stolnog tenisa; reketi, mreža, loptice. Ovom prilikom im se ponovno zahvaljujemo na njihovoj velikodušnosti i na svemu što su djeci omogućili. Posjetio nas je i Djed Božićnjak koji se s nama kratko podružio, poslušao naše želje i podijelio nam igračke za sobu dnevnog boravka kojima smo se silno razveselili. Došli smo do kraja još jedne godine koja je za nas bila jako uspješna. Svima želimo sretne blagdane i novu godinu, nek bude puna smijeha, sreće, zdravlja i ljubavi.

“ZMAJČEKI” KROZ STUDENI

Došao nam je i studeni, a s njim naša vesela grupa postala je bogatija za jednu odgojiteljicu – Stelu. Naša nova odgojiteljica jako se dobro snašla, brzo nam je upamtila imena i upoznala nas i sve ono što mi radimo u vrtiću.

Studeni smo započeli, kako drugačije, nego pečenjem plavih palačinki kojima dobijate moć nevidljivosti i snagu. Pridružili su nam se i prijatelji iz skupine „Zvjezdice”.  Ne vjerujete nam? Dođite i vi na naše plave palačinke.

Osim toga, proučavali smo pauke kroz enciklopedije, imali utrku pauka, radili smo mumije i spašavali kukce iz opasne zamke. Svi su bili spašeni!

Ovaj mjesec posjetile su nas voditeljice „Udruge za celijakiju Sjeverozapadne Hrvatske”. Prije same radionice na kojoj smo saznali i naučili što je to celijakija, izradili smo svoje kuharske kape i donijeli svoje pregače. Pekli smo medenjake bez glutena. Bili su jako mirisni i ukusni. Bilo nam je jako zanimljivo, poučno te smo na poklon dobili slikovnicu „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom”.

Obilježili smo i „Dan izumitelja” pa smo kroz enciklopedije, animirane filmove „Bojan” i „Baltazar” razgovarali koji su to izumi bili važni za ljude. Spomenuli smo Nikolu Teslu, Alberta Einsteina i mnoge druge koji su imali značajne izume. Crtali smo i izrađivali vozila, telefone, a na kraju smo dovršavali i portrete svjetskih znanstvenika.

U posjet nam je stigao i klaun Čupko koji je svojim trikovima, pjesmom i plesom uljepšao naše jutro u vrtiću te nam svima poklonio svoj veseli cd s pjesmicama. Nadamo se da će nam opet doći.

Svaki smo dan marljivo vježbali ujutro, razgibali svoje snažne mišiće i potom krenuli na svoj posao – bili smo vrijedni i puno vježbali grafomotoriku i razgibavali moždane vijuge kroz razne zadatke. Koristili smo zubato sunce i boravili vani koliko nam je vjetar dozvoljavao.

Obilježili smo „Dan djeteta” pa smo crtali i razgovarali o tome što je nama važno, što svako dijete zaslužuje. Tu su veliku kreativnost pokazali roditelji nas Zmajčeka te su nam poklonili crteže s lijepim riječima o nama. To nam je bilo jako emotivno i bili smo jako ponosni.

Kako je mjesec išao kraju, počeli smo se baviti izradom ukrasa za našu Božićnu jelku, a ujedno se pripremamo za naš nastup na Božićnom sajmu 2023. Svaki smo dan pjevali i vježbali pokrete.

Jedva čekamo da nam stigne prosinac i donese nam puno blagdanskog duha i čarolije!

 

 

“ZMAJČEKI” KROZ LISTOPAD

Listopad nam je jako brzo prošao i bio nam je pun zanimljivih aktivnosti i događaja. Za početak, proslavili smo veliki 3. rođendan našeg vrtića te se zasladili ukusnim čokoladnim kolačićima koje smo sami ispekli, a imali smo i mali nastup te smo prigodnim pjesmicama pjevali našem vrtiću.

Nakon toga slijedio je posjet policajke, gđe Cvetković koja nas je upoznala s pravilima u prometu za pješake; kako moramo prelaziti cestu, da ne pričamo s nepoznatim ljudima, susreli smo se i s policijskom opremom, a na samom kraju smo isprobali sirene i policijski megafon.

Najuzbudljiviji događaj nam je bio naš izlet u Trakošćan s prijateljima iz skupine „Zvjezdice”. Bili smo jako uzbuđeni, sretni i nestrpljivi. Dugo smo se vozili autobusom i prvu postaju imali u Lepoglavi gdje smo nakratko protegnuli noge, udahnuli svježi zrak i pojeli fine klipiće. Dolaskom u Trakošćan, prvo se prisjećamo plana i odlazimo do dvorca. Laganom šetnjom, prema našem cilju, vidjeli smo puno brzih guštera, žabice i veličanstveni pogled na šumu i okolicu Trakošćana. Promatrali smo vanjski dio dvorca, a potom se spustili na drugu stranu, šetali, igrali se i polako krenuli na ručak u Lepoglavu. Naše odgajateljice bile su jako sretne i ponosne jer smo svi mi bili jako dobri i rekle nam da ćemo sigurno ići na još izleta.

Odradili smo i pravi nogometni trening pod vodstvom trenera iz Škole nogometa Sveti Juraj na Bregu. Uz razne poligone s čunjevima i loptama, na kraju smo se natjecali u štafetnim igrama te su neki od nas izrazili želju da bi se htjeli baviti nogometom.

Ivan i Lota ovaj mjesec bili su naši slavljenici te su proslavili 6.rođendan.

Puno smo vježbali grafomotoriku, slikali, rezali i lijepili i polako radovima napunili našu mapu za listopad.

Puno smo boravili na svježem zraku i maksimalno iskoristili sunčane dane. Šetnja okolicom vrtića postala je naša svakodnevica, a isto tako posjetili smo i šumu te tražili ježiće i gljive.

Obilježili smo i „Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje” prigodnim aktivnostima; pričom i izradom pite od jabuke kojom smo se nakon ručka zasladili.

Posjetila nas je i profesionalna pripovjedačica, „pričo-sijalica” gđa Balić koja nam je na zanimljiv način pripovijedala priču ”Raspjevani žabac” nakon koje smo imali interaktivne aktivnosti.

Bavili smo se ovaj mjesec puno temom emocija, kako se mi osjećamo i kako se drugi mogu osjećati zbog nas.

Za kraj mjeseca gledali smo dvije predstave „Boje” i „Mirisni kesten, prozor za kiše i šuškava jesen što diše” koje su nam bile jako zanimljive te smo kasnije na temu predstava crtali i usporedili ih s pročitanim slikovnicama.

Zadnji petak u mjesecu, zajedno s prijateljima i odgajateljicama iz skupina „Pandice” i „Zvjezdice” imali smo kino dan te smo se u dvorani družili kroz cijelo prijepodne i gledali animirani film „Bojan”.

Radujemo se studenom i svemu što nam nosi.

 

 

“ZMAJČEKI” KROZ RUJAN

Nakon dugog i toplog ljeta, stigao nam je na vrata mjesec rujan. Donio je pregršt boja, toplih dana i puno novina. Za početak, postali smo predškolci što znači da smo najstarija skupina u vrtiću. Ni sami ne možemo vjerovati da smo od malih bebača dorasli do skorašnjih đaka prvaka. Preselili smo u novu sobu koju smo zajedno s našim odgojiteljicama uredili i pripremili sve da upoznamo nove prijatelje s kojima ćemo se družiti ove godine. Naši novi prijatelji bili su jako hrabri i uopće nisu plakali. Svaki smo dan ovaj mjesec čitali, puno vježbali pokrete naših marljivih ručica, riješavali zadatke i dugo boravili na zraku. Ovaj nas je rujan nagradio s mnogo sunčanih dana.

Moramo spomenuti i to da smo našu odgojiteljicu Anu iznenadili na njenom vjenčanju. Pitate se kako? Odgojiteljica Martina rekla nam je da moramo naći najljepše haljine i košulje te da nas čeka važan nastup. Nekoliko smo dana vježbali tekst i pokrete prave ljubavne pjesme Novih fosila. Sve smo to uspješno krili od odgojiteljice Ane i nastup smo odradili maestralno. Svi su bili ponosni, sretni i zadovoljni, a posebno naše odgojiteljice.

Što smo još radili? Obilježili smo Hrvatski olimpijski dan zajedno s našim prijateljima iz skupine “Zvjezdice”. Imali smo poligon s kolutima i loptama te smo odradili pravi zumba trening.

Također, u istom smo sastavu obilježili i “Dan ružičaste vrpce” u suradnji s udrugom “Sve za nju” pod parolom “Mama budi zdrava!”  te smo prigodnom fotografijom u obliku mašne te s ružičastim balonima poslali poruku podrške i želje za ozdravljenjem svima koji se bore sa zloćudnim bolestima.

Imali smo puno likovnih aktivnosti i jesenskih slikovnica te smo u suradnji s roditeljima skupili neke jesenske plodove i zajedno uredili prostor vrtića.

Jednog jutra bili smo na pikniku. Ponijeli smo prostirke, grickalice i otišli uživati na livadu. Tamo smo čitali priču o Vuku koji je volio drveće, kasnije promatrali i imenovali drveće i biljke oko sebe, a potom ih i nacrtali.

Na početku smo rekli da smo sad predškolci. To znači da sad u vrtić nosimo svoje pernice, bilježnice i riješavamo razne zadatke i aktivnosti i postajemo kao prava mala škola.

To da volimo izlete i putovati svi znate, no sada Vam moramo za kraj reći da jedva čekamo mjesec listopad jer idemo na izlet u Trakošćan i Lepoglavu. Spominje se dvorac, kralj i kraljica i fini ručak.  Kako nam je bilo? Reći ćemo vam idući mjesec.

 

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Skip to content