040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“ZMAJČEKI”

srednja mješovita vrtićka skupina

4-5 godine

Upoznajte nas

“ZMAJČEKI” KROZ TRAVANJ

Proljetni mjesec travanj nam je također bio u blagdanskom duhu. Obilježili smo Uskrs raznim prigodnim aktivnostima: uskršnjim pričama, stihovima, bojanjem uskrsnih motiva i izradom čestitke za naše najdraže.

 Unatoč mnogo kišnih dana, svaki smo sunčani trenutak koristili za boravak vani na zraku, dolazak proljeća najviše nas veseli jer nam donosi duži boravak na svježem zraku. Igre loptom, igre na spravama, šetnja i istraživanje šume dio su naše svakodnevice na igralištu i terasi, a u njima najviše uživamo. Posjetili smo i Općinu Sveti Juraj na  Bregu te im odnijeli čestitku povodom Uskrsa.

 Posjetili smo i „MaliBu Fit centar” te smo tamo razgovarali o tome zašto je važno vježbati, koje sve centar sprave ima te smo odradili jedan trening i dobro se razgibali.

 Osim što smo puno bojali, cijeli smo se mjesec još više posvetili čitanju raznih slikovnica te smo time obilježili i Međunarodni dan dječje knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava. Naučili smo i razgovarali o tome zašto je važno čitati. U pričama često nailazimo na riječi ili izraze koji su djetetu nepoznati. Poticanjem djeteta da postavlja pitanja i istražuje pojmove koji su mu strani potičemo razvoj njegova vokabulara. Susrećući se s različitim emocijama koje proizlaze iz različitih situacija opisanih u pričama dijete razvija empatiju. S obzirom na to da se u knjigama susreće s različitim likovima, različitih oblika ponašanja koje krase različite osobine dijete počinje razvijati i svijest o različitosti. To mu kasnije pomaže u shvaćanju i prihvaćanju različitosti među svojim vršnjacima i ljudima općenito.

 Uz to, čitali smo slikovnicu Superglista i imali smo radionicu s djelatnicama Škole animiranog filma Čakovec. Naučili smo kako se nekad radila animacija, odgledali smo 3 animirana filma i za kraj smo modelirali naše supergliste od plastelina i animirali ih. Slikali smo kamerom, pomicali ih na podlozi i oživjeli ih na ekranu. Bilo nam je jako zanimljivo te smo obećali voditeljicama doći u njihovu školu i vidjeti kako one tamo rade s drugom djecom.

 Ovaj nas je mjesec posjetio i „Šareni svijet” pa smo gledali predstavu „Hrvatskom u trenutku svakom – brodom, avionom, vlakom!”  te smo kroz ples i pjesmu upoznali Lijepu našu.

 Obilježili smo i  najvažniji rođendan u godini, a to je Dan planete Zemlje. Cilj nam je bio kod djece osvijestiti važnosti očuvanja okoliša, razvrstavanju otpada, recikliranju i općenito brizi o našem planetu Zemlji. Raznim aktivnostima (eko pričama, izradi plakata, recikliranjem reklamnih časopisa za izradu memory igre, kratkim eko animiranim filmovima..)

 Znadete li što je još novog? Uskoro putujemo na naš prvi zajednički izlet, mi Zmajčeki i naše obitelji. Idemo u veliki Zoološki vrt u Ljubljanu i jako se veselimo i odbrojavamo dane.

“ZMAJČEKI” KROZ OŽUJAK

Dolaskom mjeseca ožujka stigle su nam i naše prve proljetnice visibabe, jaglaci, cica mace koje smo često tokom mjeseca crtali raznim tehnikama i uživali u raznim bojama, oblicima, a na kraju i mirisima cvijeća u šetnji kroz livade i šume u blizini  našeg vrtića.

Početkom mjeseca, čitali smo i slikovnicu “Kako zagrliti ježa” koja je u sklopu projekta “Naša mala knjižnica” te smo vezano uz tu temu učili o različitostima, toleranciji, empatiji i prijateljstvu. Zaključili smo da iako smo svi mi različiti da možemo slušati i poštivati jedni druge te biti prijatelji.

 Uz razne slikovnice, obilježili smo i “Dan žena” te “Dan očeva”. Spomenuli smo nekoliko žena koje su svojim djelima promijenile svijet, a i zapisali smo kratke izjave zašto su nama očevi bitni i što sve s njima volimo raditi.

 Proslavili  smo i prvi dan proljeća šetnjom okolicom vrtića, uočavanjem promjena u prirodi, mirisanjem cvijeća i promatranjem leptira i pčelica koje su napokon došle i plesale svoj ples po livadi. Izradili smo i proljetni plakat.

 Ovaj mjesec  nastavili smo s našim kino petkom, no to više nije običan kino petak već voćni kino petak. Svaki petak u vrtić nosimo voće, radimo voćne salate, kuhamo kompot i isprobavamo voće, uspoređujemo okuse, boje, a potom gledamo kratki edukativni animirani film.

 Moramo se pohvaliti da smo već bili i na izletu i to u našem gradu Zrinskih,  Čakovcu.

Posjetili smo tržnicu, razgovarali s prodavačima. Išli smo i u ribarnicu, što smo tek tamo sve vidjeli; ribe, hobotnice, školjke, pa čak i škampe i kozice!

 Uz to, posjetili smo i Knjižnicu “Nikola Zrinski” gdje nas je srdačno ugostila gospođa knjižničarka Blaženka Bašek koju već poznajemo od prijašnjeg posjeta pa slobodno možemo reći da nas je dočekala naša teta Blaška. Teta Blaška nam je pročitala slikovnicu “Kapica za ježa” te nas je upoznala s djelatnošću knjižnice.

 Potom smo išli u “Centar za kulturu Čakovec” gdje nas je dočekala “Kazališna družina Pinklec” s predstavom “Ja (ne) pričam”. Predstava nam se jako svidjela te smo odmah po povratku u vrtić crtali sve likove i sve što smo mogli čuti.

 Ovaj mjesec također smo obilježili „Svjetski dan osoba s Down sindromom”  šarenim čarapicama i i slikovnicom „Super je biti različit” .

 Obilježili smo i dva jako bitna eko dana „Svjetski dan šuma” i „Svjetski dan voda” te smo kroz razne fotografije, priče, likovne radove učili o važnosti vode, šume, zagađenju prirode i važnosti očuvanja prirode i okoliša.

 Svaki smo se dan razgibavali i vježbali uz vesele melodije i tako smo započinjali naša jutra tokom ožujka.

Priroda se zazelenila, a i naša je soba procvjetala s našom proljetnom zavjesom  cvijeća koju smo marljivo bojali. Veselimo se svemu što nam proljeće nosi.

 

“ZMAJČEKI” KROZ VELJAČU

Veljača je mjesec ljubavi, a tome su se veselili i naši Zmajčeki. Početkom mjeseca izradili smo kutiju za ljubavna pisma i čestitke koje smo izrađivali za Valentinovo, a potom ih i poslali. Pažljivo smo rezali, pisali, prepisivali, bojali i kombinirali boje, naučili smo da boje mogu biti tople i hladne te da i naši osjećaji mogu imati boje.

 Osim puno ljubavi i zaljubljenih ptičica, ova veljača za nas je bila posebna zbog odlaska na Veliki fašnik u naš grad Čakovec. Uz pomoć naših vrijednih mama na radionici i podršku tata, izradili smo naše kostime veselih Miniona te smo svakodnevno vježbali ples „Banana song” kako bismo se mogli pokazati ispred stotine veselih i šarenih maškara sredinom veljače.

 Svojom maskom i angažmanom, osvojili smo nagradu jer smo bili izabrani u prvih pet najboljih maski pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Čakovca.

 Cijelu veljaču maskirali smo se u princeze, kauboje, policajce i vatrogasce, a maškare smo zaključili zajedničkom šetnjom kroz selo zajedno s prijateljima iz skupina „Zvjezdice” i „Tigrići”.

 Za kraj mjeseca, u vrtić nam je došao lutkarski mjuzikl pod vodstvom Duška Mucala „Pingvin u Hrvatskoj”. Osim što smo se zabavili , naučili smo i koji je to glavni grad Republike Hrvatske, koliko otoka i otočića ima naše Jadransko more te koje sve rijeke teku kroz Lijepu našu. Razigrani i znatiželjan pingvin podsjetio nas je na nas same jer je bio pravi istraživač.

 Kod nas ima i nešto novo, a to je da svaki petak imamo „voćni i kino petak”. Družimo se uz voće i gledamo edukativni animirani film i poslije toga imamo kratke aktivnosti koje se vezane uz odgledanu temu.

 Ovaj mjesec smo prema slikovnici „Mali majmun u velikoj brizi” nacrtali svoju prvu slikopriču koju smo izložili na panou i bili smo jako ponosni.

 Naš hodnik ukrasili smo u proljetnom ruhu te smo se silno veselili i iskoristili svaki sunčani trenutak koji smo mogli.

 Čuli smo od naših odgojiteljica da se spominje nekakav autobus i „Pinkleci”, a to za nas znači samo jedno – IDEMO NA IZLET!  Jedva čekamo mjesec ožujak i sve šareno, veselo i novo što nam on nosi.

 

“ZMAJČEKI” KROZ SIJEČANJ

Nakon Božićnih i Novogodišnjih blagdana, mi,  djeca skupine „Zmajčeki” ponovno smo se počeli okupljati u većem broju. Malo smo narasli i opustili se za vrijeme blagana i sad je opet došlo vrijeme za naše aktivnosti i istraživanje. Kroz mjesec siječanj  bavili smo se zimskim temama pa smo tako oformili u hodniku našeg vrtića Sjeverni pol sa životinjama. Istraživali smo koje životinje spavaju zimski san, kako preživljavaju zimu i snijeg. Puno smo slikali temperama i vodenim bojama te na taj način bogatili našu maštu. I ovaj mjesec nastavili smo s projektom „Naša mala knjižnica” te smo u sklopu toga čitali slikovnicu „Nevidljiva kuća” nakon čega smo gledali neobične kuće, osmišljavali svoje te ih izrađivali od glinamola. Naučili smo koja je razlika između doma i kuće te smo zaključili da naš dom čini obitelj koja nam je najbitnija od svega. U sklopu tog projekta osnovali smo našu vrtićku knjižnicu uz donaciju tvrtke „Eko Međimurje” te smo odlučili skupiti što više knjiga i slikovnica kako bismo obogatili knjižnicu i omogućili da sva djeca imaju dostupan veći broj naslova za čitanje jer je čitanje bitno za bogaćenje rječnika, koncentraciju i pamćenje. Uživali smo na snijegu koliko su nam temperature dozvoljavale, igrali smo pokretne i stolne natjecateljske igre kako bismo se naučili strpljenju, poštivanju pravila i prihvaćanju poraza. Krajem mjeseca počeli smo se pripremati za Valentinovo pa smo tehnikom mozaika ukrašavali srca i ptičice. Ove godine odlučili smo se  prijaviti na veliki Fašnik u Čakovcu tako da polako, ali sigurno pripremamo kostime i pjesmu na koju ćemo plesati i zbog toga smo jako sretni, uzbuđeni, ali i jako nestrpljivi. Ovaj mjesec smo imali boje za lice, pa smo tako na par dana već postali razni super junaci, princeze, životinje… Osim toga, načuli smo da naše odgojiteljice spominju autobus i izlet, ne znamo o čemu se radi, ali jedva čekamo.

 

“ZMAJČEKI” KROZ PROSINAC

Dočekali smo najljepši i najveseliji mjesec u cijeloj godini – prosinac. Kako bolje započeti novi mjesec, ako ne smijehom? U posjet nam je došao klaun Čupko koji nam je pokazao svoje trikove i šale te nas razveselio svojim pjesmicama u kojima smo svi uživali. Uz Čupka, opet nam je palo malo snijega pa smo brže-bolje otišli na igralište i napravili male snjegoviće te uživali u igri na snijegu. Svoju smo sobu dnevnog  boravka pretvorili u pravu malu radionicu u kojoj smo izradili  ukrase te ukrasili i uljepšali naš prostor kako bismo imali blagdanski  ugođaj. I ove smo godine imali adventski kalendar skupine te smo svaki dan do Božića imali jedan zadatak; od pečenja kolačića do pomaganja i činjenja dobrih djela. Svi naši zadaci imali su naglasak na prijateljstvu, empatiji, međusobnom uvažavanju. Na početku mjeseca čitali smo priče i pjesmice te saznali da je Sveti Nikola bio zaštitnik djece i pomoraca . Izradili smo čizmice, bojali, izrezivali škaricama te vježbali finu motoriku šake. Dolaskom u vrtić, na našim ormarićima, dočekalo nas je iznenađenje Svetog Nikole koje nas je jako razveselilo – slatkiši te predivne slikovnice. Uključili smo se u projekt „Zasadi drvo – ne budi panj!” pa smo posadili sadnice šljive i jabuke na naše igralište. Pritom smo nešto više naučili o tome kako posaditi voćku i koliko će vremena trebati do berbe prvih plodova. Osim toga, izrađivali smo ukrase za bor, sijali pšenicu na dan Svete Lucije i saznali tko je ona bila. Pratili smo rast pšenice, brinuli o njoj i na kraju smo je, prije Božića, nosili doma. Cijeli mjesec bili smo u crveno-bijelim „kockicama” te smo navijali za naše nogometaše, učili smo o obilježljima naše zemlje. Moramo spomenuti i naše vrijedne roditelje koji su na radionici izrađivali različite božićne ukrase, kuglice, podloške i kućice koje smo prodavali na Božićnom sajmu. Uz prigodne pjesmice i priče, došli smo do najuzbudljivijeg dijela – dolaska Djeda Božićnjaka! U igri i pjesmi, na vratima se odjednom pojavio poznati starac u crvenom odijelu, velike sijede brade i veselih očiju. Donio nam je poklone za našu skupinu te nas silno razveselio. Bilo je tu svega; puzzli, autića i lutaka, kolica, ali ipak smo ga i potiho pitali  je li dobio naša pisma koja smo mu poslali nekoliko dana prije njegovog dolaska. Klimnuo je glavom. Puno smo se sladili kolačima, izrađivali čestitke koje smo ponijeli kući te smo se pozdravili s prosincem i spremili se za igru i avanture u novoj 2023. godini.

“ZMAJČEKI” KROZ STUDENI

Stigao nam je i studeni, približila nam se zima, čak nas je počastila s nekoliko pahuljica snijega kojem smo se silno razveselili. Ovaj smo mjesec započeli projektom “Naša mala knjižnica” i pročitali slikovnicu “Plava patka” koja nas je potaknula na razmišljanje o ljubavi i obitelji te brizi jednih za druge. Bavili smo se i aktivnostima vezanim uz projekt “Sigurnije škole i vrtići” kroz koje smo se susreli s potencijalnim opasnostima te kroz igru i razgovor saznali kako bismo trebali reagirati u slučaju neke opasnosti.  Vodenim bojama slikali smo prizore na temu “šuma i ja – prijatelja dva”, uključili se u projekt “Volim mlijeko” i svakim svojim crtežom doprinjeli donaciji sadnice za Gorski kotar. Ekološku svijest razvijali smo i izradom našeg Papirka, šarene kutije u koju bacamo isključivo papir i tako čuvamo prirodu. Obilježili smo i Dan izumitelja istraživanjem o poznatim izumiteljima i njihovim izumima te  Dan televizije gledanjem animiranog filma profesor Baltazar u kojem poznati znanstvenik uvijek ima kreativna rješenja – izume za svoje probleme. Imali smo i pravo malo kino te smo se počastili kokicama koje smo sami ispekli. Za kraj mjeseca iz Zagreba nam je došao Teatar Max s prekrasnom predstavom “Tko to tamo prlja”. Jako nam se svidjela i potakla nas da ponovimo sve što znamo o odvajanju otpada i održavanju naše okoline čistom. Uz svakodnevne pokretne igre počeli smo i s natjecateljskim igrama u kojima se borimo kao pravi zmajevi. Polako se pripremamo za prosinac i najljepše doba u godini. Naše čizmice za Svetog Nikolu se već suše, a kutije s božićnim ukrasima nestrpljivo čekaju da ih otvorimo. Baš se veselimo!

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Skip to content