040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“ZMAJČEKI”

srednja mješovita vrtićka skupina

4-5 godine

Upoznajte nas

“ZMAJČEKI” KROZ KOLOVOZ

Dan po dan igre, druženja, istraživanja, plesa i pjesme i došli smo do kraja još jednog mjeseca – kolovoza. Vruće ljetne dane uglavnom smo provodili u hladovini naših igrališta gdje smo čitali, crtali, igrali se u pješčaniku i gradili kule te smo svakodnevno imali mali piknik kako bismo se osvježili. Okušali smo se i u izradi čistog soka od limuna i naranči.  Isprobali smo ručno i uz pomoć stroja cijediti voće. Ovaj mjesec smo puno jeli lubenicu pa smo stoga uz pomoć krep papira izradili i naše vlastite. Kroz različite teme ( svijet morskih životinja, sezonsko voće, sladoled…)  igre, zagonetke, pjesmice, priče i slikovnice te boravkom na otvorenom prostoru nastojali smo potaknuti i produbiti dječje spoznaje vezane uz spomenute teme te poticati motorički razvoj, spoznaju, bogaćenje rječnika, suradničko učenje, razvoj samostalnosti i socijalnih vještina. Ljeto je za djecu također vrijeme uživanja, upoznavanja novih prijatelja iz drugih odgojnih skupina, različitih biljnih i životinjskih svjetova, vrijeme igre , zabave i zajedničkog druženja, stoga su sve naše aktivnosti bile usmjerene prema dječjim interesima i potrebama. Najviše smo se, prema interesima djece, bavili kornjačama. Nakon pročitane slikovnice „Kornjačica i more” djeca su pokazala veliki interes, ali i zabrinutost za kornjače, podmorski svijet i očuvanje prirode odnosno sprječavanje zagađivanja prirode pa smo kroz dokumentarni film gledali kako to kornjače mogu (pre)živjeti i kako mi možemo očuvati prirodu. Saznali smo i naučili svašta novo; kako prepoznati staru i mladu kornjaču, kako i gdje žive, što jedu i kako preživljavaju u prirodi. Izradili smo i veliki plakat s kornjačom, dijelovima tijela te oklopom koji kornjaču štiti od neprijatelja. Proučavali smo i svijet dupina otkrivajući što jedu, gdje žive, kako komuniciraju i koliko imaju zuba. Kroz likovnu aktivnost smo izradili i naše vlastite. Osim toga, svaki smo dan igrali nogomet, skakali školice, promatrali leptire i pčelice te se družili s prijateljima iz skupina „Zvjezdice” i „Tigrići”. Boravili smo i u našoj novoj sobi kojoj se silno veselimo. Soba nam je blizu igrališta, a i napokon smo najstariji u vrtiću, postajemo velikaši i predškolci, a to za nas znači puno izleta i novih izazova i stvari koje ćemo naučiti.

 

 

 

 

 

 

“ZMAJČEKI” KROZ SRPANJ

Napokon su nam stigli vrući ljetni dani koje smo jedva dočekali.

Svaki smo dan brzo nakon doručka jedva dočekali odlazak na igralište i igru u pješčaniku. Puno smo istraživali svijet na livadi, proučavali pčelice i leptire te ih kasnije crtali i tražili u enciklopediji.

Također, upoznavali smo i svojstva leda i krenuli u potragu za blagom koje se skrivalo u malim ledenjacima. Moramo vam reći da smo se baš namučili, ali smo uspjeli otopiti naše ledenjake i stigli smo do blaga. Puno smo bojali , rezali, crtali, lijepili i na kraju smo osmislili i naš mali vrtićki akvarij pun ribica i hobotnica te čarobnih morskih trava. Naravno da smo našli vremena i za najbolju desert ljeti – sladoled pa smo kreirali, bojali, ukrasili, izrezali i ponosno izložili naše sladolede. Cijeli jedan tjedan  proveli smo proučavajući hobotnice; gdje žive, kako se kreću, čime se hrane te smo ih kroz likovne aktivnosti i izradili.

 Pošto nas je u srpnju u vrtiću bilo malo jer smo naizmjence odlazili na godišnji odmor, puno smo se družili i pobliže upoznali prijatelje iz skupina „Zvjezdice” i „Tigrići”.

 Tokom ljetnih dana na igralištu nas je dočekalo veliko iznenađenje! Naše su nam odgajateljice donijele 2 prava pravcata nogometna gola, a znate što je to značilo? Da će sad dečki igrati nogomet , a nama, curama će ostati slobodne sve njihaljke.

 Jednog prijepodneva išli smo u veliku šetnju sve do naše prijateljice Une gdje smo imali piknik i igrali se i veselili.

 Svaki dan smo maksimalno iskoristili i proveli ga u igri , čitali smo slikovnice te tražili sa svjetiljkama morske životinje i istraživali morsko dno koje je skrivalo svoje tajne. Naučili smo i da se smeće nikako ne smije bacati u more ili na bilo koje drugo mjesto osim u odgovarajući koš za smeće, a svemu tome naučili su nas kit i morska kornjačica kroz svoje priče.

 Ovog mjeseca oprostili smo se od naše prijateljice Laure koja nam odlazi u drugi vrtić. Iako smo tužni zbog njenog odlaska, vjerujemo da ćemo se još vidjeti i družiti te da će naše prijateljstvo biti vječno. Lauri smo poželjeli puno, puno veselja u novom vrtiću.

 Dan po dan, došli smo i do kraja srpnja. Čeka nas još puno ljetnih aktivnosti, igre, istraživanja, slikovnica  i druženja u kolovozu, a nakon toga dolazi nam njezino visočanstvo – jesen.

“ZMAJČEKI” KROZ LIPANJ

Nakon proljeća i prevrtljivog vremena, stiglo nam je  ljeto. Danima nakon izleta u Ljubljanu prepričavali smo doživljaje i crtali sve životinje koje smo vidjeli. Konačno nas je svojim dolaskom počastilo sunce pa smo jako puno vremena boravili na igralištu i u pješčaniku, a ponekad smo, umorni od lopte i trčanja,  tražili i malo hladovine.

 Osim igre i istraživanja livade i njenih stanovnika; pčelica, mrava, leptira,  bumbara i ponekog nepoznatog kukca, sa sobom smo van nosili papire i drvene bojice te smo crtali šumu i sve što nas je okružilo i zaokupilo tog trenutka.

 1.6.2023. Obilježili smo „Međunarodni dan roditelja”  prigodnim likovnim aktivnostima te smo puno razgovarali o tome zašto su nam roditelji važni, što sve roditelji čine za nas te kako možemo roditeljima pokazati da smo im zahvalni za sve.

 Bavili smo se i temom „Što ću biti kad odrastem?” , nabrajali zanimanja i opisivali poslove koji su vezani za spomenuta zanimanja. Neki su poželjeli jednog dana biti učitelji i astronauti, drugi pak zidari i balerine. Došli smo do zaključka da je svako zanimanje jednako važno.

 Obilježili smo i „Svjetski dan glazbe” pa smo tako slušali različite vrste glazbe, prepoznavali i imenovali instrumente i plesali na suvremenu glazbu.

 Puno smo se družili i s našim prijateljima iz skupine „Zvjezdice” i organizirali jedan veliki „Kino dan” uz fine voćne salate od jabuka i krušaka.

 Bojali smo i izrađivali ribice, hobotnice i brodove, pripremali smo se za prvi dan ljeta te ga obilježili uz ples i pjesmu.

 Kako je lipanj odmicao kraju, razgovarali smo o moru, odmoru, kupanju i shvatili smo da nam svima treba malo odmora jer smo jako puno toga radili i bili vrijedni u vrtiću.

 Zajedno s našim odgojiteljicama, pospremili smo sva naša slova, brojeve te raznobojna čudovišta sa zidova kako bismo ih mogli nositi u drugu sobu… znate zašto? Pa mi postajemo velikaši i predškolci, a to za nas znači da , osim što smo najstariji u vrtiću, da ćemo još više toga naučiti, istraživati, ići na izlete, čitati , pjevati, plesati i postati još bolji prijatelji.

 Svima želimo da se odmore sa svojim obiteljima i da napune baterije za jesen!

“ZMAJČEKI” KROZ SVIBANJ

Kišni mjesec svibanj započeli smo odbrojavanjem dana do našeg velikog izleta u Ljubljanu, no prije samog izleta radili smo razne aktivnosti.

Puno smo crtali, bojali, čitali i radili grafomotoričke vježbe.

 3. svibnja bavili smo se temom Sunca pa smo kroz  razne enciklopedije, video prikaze, književno-umjetničke sadržaje istraživali i proučavali Sunce, oblik, strukture sunčeva sustava, Zemlje te ostalih planeta i Zvijezda.

Ovaj mjesec obilježili smo i „Dan vatrogasaca” 4. svibnja te smo posjetili „DVD Lopatinec” koji su suradnji s „DVD Brezje” djeci pokazali vatrogasnu opremu, vozila i omogućili  im aktivnosti gađanja mete, provlačenja kroz tunel te hodanje po klupici. Djeci je bilo jako zanimljivo te su mnogi od njih izrazili želju da kad narastu postanu vatrogasci.

Na red je došla i najvažnija tema na svijetu, a to je tema „Moja mama”. Obilježili smo Majčin dan kroz razne stvaralačke i kreativne aktivnosti, a pjesmom i portretom Mame pokazali smo našim majkama koliko nam znače, koliko ih volimo, kako im možemo pomoći  i te koliko smo zahvalni  što su tu za nas.

Ovaj mjesec smo uz Majčin dan obilježili i Dan obitelji. Uz obiteljske fotografije gdje smo jedni druge upoznali s našim članovima obitelji, izradili smo našu obitelj pomoću različitih gumbića.

Jedan kišni utorak u našoj dvorani imali smo radionicu „Upoznavanje glazbenih instrumenata” u organizaciji gospođe Monike Petričević  i članova pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Upoznali smo se s raznim instrumentima, a na kratko smo bili pravi pravcati orkestar s dirigentom na čelu. Izveli smo uspavanku ili budnicu, kako za koga. Bilo nam je jako lijepo i opuštajuće, saznali smo puno novih informacija o instrumentima. Na kraju radionice bojali smo isprintani predložak  instrumenata i ponovno ih imenovali.

Svaki sunčani trenutak proveli smo vani u šetnji okolicom vrtića i u igri u pješčaniku i na igralištu.

Za kraj mjeseca. 26.5.2023. zajedno s prijateljima i odgajateljicama skupine „Zvjezdice” odradili smo pravi trening popraćen smijehom, zabavom i glazbom i time obilježili „Dan sporta”. Uz razne pokretne igre, štafete, nogomet i ples „Macarena” došli smo i do zadnjeg dana prije izleta.

Mjesec dana odbrojavanja, pripremanja, proučavanja karte, životinja i videa stigao je i taj dan. U ranu zoru, krenuli smo prema Ljubljani, mi Zmajčeki i naše obitelji i prijatelji. Put nam je prošao jako brzo i u odličnoj atmosferi. Neki od nas su spavali, neki su se igrali, a neki su proučavali kroz prozor ne bi li vidjeli jesmo li već stigli u Zoološki vrt. Ulaskom u Zoo kreće oduševljenje; nekoliko igrališta, slon, žirafe, tuljani koji izvode trikove, pospani lavovi i crvene pande, mali slatki vučići, razigrani majmuni, veeliki smeđi medvjedi, žute lopte..bilo nam je prekrasno! Lijepo smo se družili, još više upoznali i zbližili i time zaključili još jednu uspješnu pedagošku godinu koja se približava kraju…i pogodite što? U planu već imamo novi izlet i avanture.

A sada..haj’mo uploviti u lipanj pun sunca, istraživanja, igre i smijeha!

“ZMAJČEKI” KROZ TRAVANJ

Proljetni mjesec travanj nam je također bio u blagdanskom duhu. Obilježili smo Uskrs raznim prigodnim aktivnostima: uskršnjim pričama, stihovima, bojanjem uskrsnih motiva i izradom čestitke za naše najdraže.

 Unatoč mnogo kišnih dana, svaki smo sunčani trenutak koristili za boravak vani na zraku, dolazak proljeća najviše nas veseli jer nam donosi duži boravak na svježem zraku. Igre loptom, igre na spravama, šetnja i istraživanje šume dio su naše svakodnevice na igralištu i terasi, a u njima najviše uživamo. Posjetili smo i Općinu Sveti Juraj na  Bregu te im odnijeli čestitku povodom Uskrsa.

 Posjetili smo i „MaliBu Fit centar” te smo tamo razgovarali o tome zašto je važno vježbati, koje sve centar sprave ima te smo odradili jedan trening i dobro se razgibali.

 Osim što smo puno bojali, cijeli smo se mjesec još više posvetili čitanju raznih slikovnica te smo time obilježili i Međunarodni dan dječje knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava. Naučili smo i razgovarali o tome zašto je važno čitati. U pričama često nailazimo na riječi ili izraze koji su djetetu nepoznati. Poticanjem djeteta da postavlja pitanja i istražuje pojmove koji su mu strani potičemo razvoj njegova vokabulara. Susrećući se s različitim emocijama koje proizlaze iz različitih situacija opisanih u pričama dijete razvija empatiju. S obzirom na to da se u knjigama susreće s različitim likovima, različitih oblika ponašanja koje krase različite osobine dijete počinje razvijati i svijest o različitosti. To mu kasnije pomaže u shvaćanju i prihvaćanju različitosti među svojim vršnjacima i ljudima općenito.

 Uz to, čitali smo slikovnicu Superglista i imali smo radionicu s djelatnicama Škole animiranog filma Čakovec. Naučili smo kako se nekad radila animacija, odgledali smo 3 animirana filma i za kraj smo modelirali naše supergliste od plastelina i animirali ih. Slikali smo kamerom, pomicali ih na podlozi i oživjeli ih na ekranu. Bilo nam je jako zanimljivo te smo obećali voditeljicama doći u njihovu školu i vidjeti kako one tamo rade s drugom djecom.

 Ovaj nas je mjesec posjetio i „Šareni svijet” pa smo gledali predstavu „Hrvatskom u trenutku svakom – brodom, avionom, vlakom!”  te smo kroz ples i pjesmu upoznali Lijepu našu.

 Obilježili smo i  najvažniji rođendan u godini, a to je Dan planete Zemlje. Cilj nam je bio kod djece osvijestiti važnosti očuvanja okoliša, razvrstavanju otpada, recikliranju i općenito brizi o našem planetu Zemlji. Raznim aktivnostima (eko pričama, izradi plakata, recikliranjem reklamnih časopisa za izradu memory igre, kratkim eko animiranim filmovima..)

 Znadete li što je još novog? Uskoro putujemo na naš prvi zajednički izlet, mi Zmajčeki i naše obitelji. Idemo u veliki Zoološki vrt u Ljubljanu i jako se veselimo i odbrojavamo dane.

“ZMAJČEKI” KROZ OŽUJAK

Dolaskom mjeseca ožujka stigle su nam i naše prve proljetnice visibabe, jaglaci, cica mace koje smo često tokom mjeseca crtali raznim tehnikama i uživali u raznim bojama, oblicima, a na kraju i mirisima cvijeća u šetnji kroz livade i šume u blizini  našeg vrtića.

Početkom mjeseca, čitali smo i slikovnicu “Kako zagrliti ježa” koja je u sklopu projekta “Naša mala knjižnica” te smo vezano uz tu temu učili o različitostima, toleranciji, empatiji i prijateljstvu. Zaključili smo da iako smo svi mi različiti da možemo slušati i poštivati jedni druge te biti prijatelji.

 Uz razne slikovnice, obilježili smo i “Dan žena” te “Dan očeva”. Spomenuli smo nekoliko žena koje su svojim djelima promijenile svijet, a i zapisali smo kratke izjave zašto su nama očevi bitni i što sve s njima volimo raditi.

 Proslavili  smo i prvi dan proljeća šetnjom okolicom vrtića, uočavanjem promjena u prirodi, mirisanjem cvijeća i promatranjem leptira i pčelica koje su napokon došle i plesale svoj ples po livadi. Izradili smo i proljetni plakat.

 Ovaj mjesec  nastavili smo s našim kino petkom, no to više nije običan kino petak već voćni kino petak. Svaki petak u vrtić nosimo voće, radimo voćne salate, kuhamo kompot i isprobavamo voće, uspoređujemo okuse, boje, a potom gledamo kratki edukativni animirani film.

 Moramo se pohvaliti da smo već bili i na izletu i to u našem gradu Zrinskih,  Čakovcu.

Posjetili smo tržnicu, razgovarali s prodavačima. Išli smo i u ribarnicu, što smo tek tamo sve vidjeli; ribe, hobotnice, školjke, pa čak i škampe i kozice!

 Uz to, posjetili smo i Knjižnicu “Nikola Zrinski” gdje nas je srdačno ugostila gospođa knjižničarka Blaženka Bašek koju već poznajemo od prijašnjeg posjeta pa slobodno možemo reći da nas je dočekala naša teta Blaška. Teta Blaška nam je pročitala slikovnicu “Kapica za ježa” te nas je upoznala s djelatnošću knjižnice.

 Potom smo išli u “Centar za kulturu Čakovec” gdje nas je dočekala “Kazališna družina Pinklec” s predstavom “Ja (ne) pričam”. Predstava nam se jako svidjela te smo odmah po povratku u vrtić crtali sve likove i sve što smo mogli čuti.

 Ovaj mjesec također smo obilježili „Svjetski dan osoba s Down sindromom”  šarenim čarapicama i i slikovnicom „Super je biti različit” .

 Obilježili smo i dva jako bitna eko dana „Svjetski dan šuma” i „Svjetski dan voda” te smo kroz razne fotografije, priče, likovne radove učili o važnosti vode, šume, zagađenju prirode i važnosti očuvanja prirode i okoliša.

 Svaki smo se dan razgibavali i vježbali uz vesele melodije i tako smo započinjali naša jutra tokom ožujka.

Priroda se zazelenila, a i naša je soba procvjetala s našom proljetnom zavjesom  cvijeća koju smo marljivo bojali. Veselimo se svemu što nam proljeće nosi.

 

“ZMAJČEKI” KROZ VELJAČU

Veljača je mjesec ljubavi, a tome su se veselili i naši Zmajčeki. Početkom mjeseca izradili smo kutiju za ljubavna pisma i čestitke koje smo izrađivali za Valentinovo, a potom ih i poslali. Pažljivo smo rezali, pisali, prepisivali, bojali i kombinirali boje, naučili smo da boje mogu biti tople i hladne te da i naši osjećaji mogu imati boje.

 Osim puno ljubavi i zaljubljenih ptičica, ova veljača za nas je bila posebna zbog odlaska na Veliki fašnik u naš grad Čakovec. Uz pomoć naših vrijednih mama na radionici i podršku tata, izradili smo naše kostime veselih Miniona te smo svakodnevno vježbali ples „Banana song” kako bismo se mogli pokazati ispred stotine veselih i šarenih maškara sredinom veljače.

 Svojom maskom i angažmanom, osvojili smo nagradu jer smo bili izabrani u prvih pet najboljih maski pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Čakovca.

 Cijelu veljaču maskirali smo se u princeze, kauboje, policajce i vatrogasce, a maškare smo zaključili zajedničkom šetnjom kroz selo zajedno s prijateljima iz skupina „Zvjezdice” i „Tigrići”.

 Za kraj mjeseca, u vrtić nam je došao lutkarski mjuzikl pod vodstvom Duška Mucala „Pingvin u Hrvatskoj”. Osim što smo se zabavili , naučili smo i koji je to glavni grad Republike Hrvatske, koliko otoka i otočića ima naše Jadransko more te koje sve rijeke teku kroz Lijepu našu. Razigrani i znatiželjan pingvin podsjetio nas je na nas same jer je bio pravi istraživač.

 Kod nas ima i nešto novo, a to je da svaki petak imamo „voćni i kino petak”. Družimo se uz voće i gledamo edukativni animirani film i poslije toga imamo kratke aktivnosti koje se vezane uz odgledanu temu.

 Ovaj mjesec smo prema slikovnici „Mali majmun u velikoj brizi” nacrtali svoju prvu slikopriču koju smo izložili na panou i bili smo jako ponosni.

 Naš hodnik ukrasili smo u proljetnom ruhu te smo se silno veselili i iskoristili svaki sunčani trenutak koji smo mogli.

 Čuli smo od naših odgojiteljica da se spominje nekakav autobus i „Pinkleci”, a to za nas znači samo jedno – IDEMO NA IZLET!  Jedva čekamo mjesec ožujak i sve šareno, veselo i novo što nam on nosi.

 

“ZMAJČEKI” KROZ SIJEČANJ

Nakon Božićnih i Novogodišnjih blagdana, mi,  djeca skupine „Zmajčeki” ponovno smo se počeli okupljati u većem broju. Malo smo narasli i opustili se za vrijeme blagana i sad je opet došlo vrijeme za naše aktivnosti i istraživanje. Kroz mjesec siječanj  bavili smo se zimskim temama pa smo tako oformili u hodniku našeg vrtića Sjeverni pol sa životinjama. Istraživali smo koje životinje spavaju zimski san, kako preživljavaju zimu i snijeg. Puno smo slikali temperama i vodenim bojama te na taj način bogatili našu maštu. I ovaj mjesec nastavili smo s projektom „Naša mala knjižnica” te smo u sklopu toga čitali slikovnicu „Nevidljiva kuća” nakon čega smo gledali neobične kuće, osmišljavali svoje te ih izrađivali od glinamola. Naučili smo koja je razlika između doma i kuće te smo zaključili da naš dom čini obitelj koja nam je najbitnija od svega. U sklopu tog projekta osnovali smo našu vrtićku knjižnicu uz donaciju tvrtke „Eko Međimurje” te smo odlučili skupiti što više knjiga i slikovnica kako bismo obogatili knjižnicu i omogućili da sva djeca imaju dostupan veći broj naslova za čitanje jer je čitanje bitno za bogaćenje rječnika, koncentraciju i pamćenje. Uživali smo na snijegu koliko su nam temperature dozvoljavale, igrali smo pokretne i stolne natjecateljske igre kako bismo se naučili strpljenju, poštivanju pravila i prihvaćanju poraza. Krajem mjeseca počeli smo se pripremati za Valentinovo pa smo tehnikom mozaika ukrašavali srca i ptičice. Ove godine odlučili smo se  prijaviti na veliki Fašnik u Čakovcu tako da polako, ali sigurno pripremamo kostime i pjesmu na koju ćemo plesati i zbog toga smo jako sretni, uzbuđeni, ali i jako nestrpljivi. Ovaj mjesec smo imali boje za lice, pa smo tako na par dana već postali razni super junaci, princeze, životinje… Osim toga, načuli smo da naše odgojiteljice spominju autobus i izlet, ne znamo o čemu se radi, ali jedva čekamo.

 

“ZMAJČEKI” KROZ PROSINAC

Dočekali smo najljepši i najveseliji mjesec u cijeloj godini – prosinac. Kako bolje započeti novi mjesec, ako ne smijehom? U posjet nam je došao klaun Čupko koji nam je pokazao svoje trikove i šale te nas razveselio svojim pjesmicama u kojima smo svi uživali. Uz Čupka, opet nam je palo malo snijega pa smo brže-bolje otišli na igralište i napravili male snjegoviće te uživali u igri na snijegu. Svoju smo sobu dnevnog  boravka pretvorili u pravu malu radionicu u kojoj smo izradili  ukrase te ukrasili i uljepšali naš prostor kako bismo imali blagdanski  ugođaj. I ove smo godine imali adventski kalendar skupine te smo svaki dan do Božića imali jedan zadatak; od pečenja kolačića do pomaganja i činjenja dobrih djela. Svi naši zadaci imali su naglasak na prijateljstvu, empatiji, međusobnom uvažavanju. Na početku mjeseca čitali smo priče i pjesmice te saznali da je Sveti Nikola bio zaštitnik djece i pomoraca . Izradili smo čizmice, bojali, izrezivali škaricama te vježbali finu motoriku šake. Dolaskom u vrtić, na našim ormarićima, dočekalo nas je iznenađenje Svetog Nikole koje nas je jako razveselilo – slatkiši te predivne slikovnice. Uključili smo se u projekt „Zasadi drvo – ne budi panj!” pa smo posadili sadnice šljive i jabuke na naše igralište. Pritom smo nešto više naučili o tome kako posaditi voćku i koliko će vremena trebati do berbe prvih plodova. Osim toga, izrađivali smo ukrase za bor, sijali pšenicu na dan Svete Lucije i saznali tko je ona bila. Pratili smo rast pšenice, brinuli o njoj i na kraju smo je, prije Božića, nosili doma. Cijeli mjesec bili smo u crveno-bijelim „kockicama” te smo navijali za naše nogometaše, učili smo o obilježljima naše zemlje. Moramo spomenuti i naše vrijedne roditelje koji su na radionici izrađivali različite božićne ukrase, kuglice, podloške i kućice koje smo prodavali na Božićnom sajmu. Uz prigodne pjesmice i priče, došli smo do najuzbudljivijeg dijela – dolaska Djeda Božićnjaka! U igri i pjesmi, na vratima se odjednom pojavio poznati starac u crvenom odijelu, velike sijede brade i veselih očiju. Donio nam je poklone za našu skupinu te nas silno razveselio. Bilo je tu svega; puzzli, autića i lutaka, kolica, ali ipak smo ga i potiho pitali  je li dobio naša pisma koja smo mu poslali nekoliko dana prije njegovog dolaska. Klimnuo je glavom. Puno smo se sladili kolačima, izrađivali čestitke koje smo ponijeli kući te smo se pozdravili s prosincem i spremili se za igru i avanture u novoj 2023. godini.

“ZMAJČEKI” KROZ STUDENI

Stigao nam je i studeni, približila nam se zima, čak nas je počastila s nekoliko pahuljica snijega kojem smo se silno razveselili. Ovaj smo mjesec započeli projektom “Naša mala knjižnica” i pročitali slikovnicu “Plava patka” koja nas je potaknula na razmišljanje o ljubavi i obitelji te brizi jednih za druge. Bavili smo se i aktivnostima vezanim uz projekt “Sigurnije škole i vrtići” kroz koje smo se susreli s potencijalnim opasnostima te kroz igru i razgovor saznali kako bismo trebali reagirati u slučaju neke opasnosti.  Vodenim bojama slikali smo prizore na temu “šuma i ja – prijatelja dva”, uključili se u projekt “Volim mlijeko” i svakim svojim crtežom doprinjeli donaciji sadnice za Gorski kotar. Ekološku svijest razvijali smo i izradom našeg Papirka, šarene kutije u koju bacamo isključivo papir i tako čuvamo prirodu. Obilježili smo i Dan izumitelja istraživanjem o poznatim izumiteljima i njihovim izumima te  Dan televizije gledanjem animiranog filma profesor Baltazar u kojem poznati znanstvenik uvijek ima kreativna rješenja – izume za svoje probleme. Imali smo i pravo malo kino te smo se počastili kokicama koje smo sami ispekli. Za kraj mjeseca iz Zagreba nam je došao Teatar Max s prekrasnom predstavom “Tko to tamo prlja”. Jako nam se svidjela i potakla nas da ponovimo sve što znamo o odvajanju otpada i održavanju naše okoline čistom. Uz svakodnevne pokretne igre počeli smo i s natjecateljskim igrama u kojima se borimo kao pravi zmajevi. Polako se pripremamo za prosinac i najljepše doba u godini. Naše čizmice za Svetog Nikolu se već suše, a kutije s božićnim ukrasima nestrpljivo čekaju da ih otvorimo. Baš se veselimo!

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Skip to content