040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“ZVJEZDICE”

srednja mješovita vrtićka skupina

4-5 godine

Upoznajte nas

“ZVJEZDICE” KROZ SIJEČANJ

Kroz siječanj smo se veselili svakoj pahuljici snijega i odlasku na igralište ili u šetnju. Iako nije bilo dovoljno snijega za napraviti snjegovića, radili smo snježne grude i veselili se. Kada je vani bilo jako hladno, odlazili smo u dvoranu na druženje sa starijom skupinom „Zmajčeki“ koji su nas naučili neke nove pjesmice i igre. Radili smo razne istraživačko-spoznajne aktivnosti na temu zime. Vježbali smo finu motoriku sa škaricama izrezivanjem raznih pahuljica i sastavljanjem snjegovića od papira. Željno smo iščekivali izlet u Čakovec. Tamo smo prvo gledali vrlo zanimljiv animirani film „Patke selice“, a nakon toga igrali se i zabavljali u igraonici. Jednog dana odlučili smo se zasladiti palačinkama. Pripremili smo potrebne sastojke i mikser te složili smjesu za palačinke. Cijelim vrtićem su zamirisale palačinke koje smo pekli u sobi dnevnog boravka. Namazali smo ih, narezali i nestale su za čas. Odvažili smo se na odlazak u dugu šetnju kako bi posjetili spomenik prirode „Bedekovićeve grabe“. Divili smo se prekrasnoj livadi i već jedva čekamo proljeće kako bi mogli otići na piknik u prirodu.

“ZVJEZDICE” KROZ PROSINAC

Mjesec prosinac vrijeme je kada se pripremamo da dolazak Božića. Stoga smo i mi u našem vrtiću na vrijeme počeli sa svim pripremama. Za proslavu se treba lijepo urediti pa nas je posjetila frizerka. Djeca, pogotovo djevojčice, bile su oduševljene i nestrpljivo čekale svoj red na frizuru. Svaka je odabrala kakvu frizuru želi, a najčešće su birale šljokice za kosu. Pripreme za advent započeli smo razgovorom o samom značenju adventa tj. vremenu pripreme za blagdan Božića. Djeca su napravila velike božićne zvjezde te su zajedno s ostalim vrtićkim skupinama ukrasila bor ispred zgrade Općine Sveti Juraj na Bregu nakon čega su nas lijepo ugostili i počastili.

6. prosinca obilježili smo i blagdan Svetog Nikole. Pjevali smo pjesmice, slušali priče o Svetom Nikoli i Krampusu, izradili čizmice od papira te marljivo očistili svatko svoje čizmice i cipelice. Djecu su ujutro dočekali pokloni na garderobnim ormarićima no najveće zadovoljstvo toga dana bio je snijeg koji je konačno pao  pa smo se brže bolje obukli i odjurili van na igru.

U prosincu nas je razveselila i Kazališna skupina „Pinkleci“ sa svojom predstavom „Vilenjačke priče“ u kojoj su djeci dva vilenjaka na zabavan način prepričala svoje dogodovštine sa Sjevernog pola.

U sklopu projekta „Zanimanja“ ovog mjeseca osim zanimanja frizer upoznali smo se s još dva zanimanja. Tata jednog dječaka iz skupine predstavio nam je što rade stolari te zajedno sa djecom izradio bor sa letvicama kojeg smo kasnije ukrasili. Zahvaljujemo se roditeljima dječaka što su nam poklonili drvenu tržnicu koju su zajedno s djecom sastavili.

Nekoliko dana nakon toga posjetila nas je majka jedne djevojčice iz skupine i zajedno  s djecom radila, pekla i na kraju ukrasila božićne medenjake. Djeca su uživala u izradi i ukrašavanju istih, a kasnije smo ih u slast pojeli.

Na dan Svete Lucije posijali smo pšenicu koja je proklijala i narasla. Napravili smo božićne ukrase za bor od školjkica, božićne čestitke, slušali prigodne priče, pjevali pjesmice, igrali razne igre tražilice, slagarice, matematičke igre s božićnim motivima, razvijali finu motoriku rezanjem škarama po crti, rolanjem papira za Nikolinu bradu.

Božićne teme smo povezali sa razlikovanjem želja i stvarnih mogućnosti, postavljanjem granica u ponašanju i koje su posljedice poštivanja ili nepoštivanja društvenih pravila i normi. Osvijestili smo kako se osjećamo kad dobijemo nagradu i pohvalu za poželjno, a pogrdu za nepoželjno ponašanje.

Božićnu atmosferu upotpunila nam je vožnja kroz Međimurje Božićnim autobusom. Po ulasku u autobus, dočekale su nas božićne pjesme i vilenjaci. U veseloj atmosferi vozio nas je – tko drugi nego sam djed Božićnjak koji je na kraju putovanja svakom djetetu dao poklon paketić.

Kao i svake godine i ove nam je u vrtić došao Djed Božićnjak. Nakon što je podijelio poklone djeca su mu zapjevala božićne pjesmice, poželjela sretan put te obećala da će cijele godine biti dobri.

 

“ZVJEZDICE” KROZ STUDENI

Kroz studeni najviše smo radili na projektu “Ljudsko tijelo”. Cilj nam je da djeca što bolje upoznaju ljudsko tijelo te uoče načine na koje možemo brinuti o vlastitom zdravlju i zdravlju drugih. Kroz razne enciklopedije i slikovnice učili smo o dijelovima tijela i građi kostiju. Crtali smo ljudsko tijelo u prirodnoj veličini gdje je dijete bilo model te izradili kostur od papirnatih tuljaka. Modelirali smo ljudsko tijelo plastelinom te sastavljali kostur  pomoću kostiju koje smo prethodno izrezali od kartona vježbajući finu motoriku. Uz magnetnu slagalicu proučavali smo i sastavljali kostur, organe, tijelo dječaka i djevojčice. Svakodnevno smo vježbali kako bi naše tijelo bilo jako i zdravo, a najzanimljivije su nam igre s pokretom kao što su “Glava, ramena, koljena i stopala” i “Hoki – poki”. Sastavili smo neobičan kostur od raznih igračaka iz naše sobe.

U sklopu projekta “Zanimanja” posjetila nas je majka djevojčice iz skupine koja nam je predstavila zanimanje prodavač. Djeca su imala mnoštvo pitanja, a najviše su uživali u simboličkoj igri prodavača i kupaca. I ovim putem se zahvaljujemo gđi Šimunić na dolasku u našu skupinu.

Obilježili smo Međunarodni dan izumitelja proučavajući razne izume te smo crtali dva poznata izumitelja – Nikolu Teslu i Alberta Einsteina.

Vrlo nas je razveselila predstava Dječje čarobne scene – “Što ću biti kad odrastem?” Uz klauna Čupka bilo je vrlo veselo i zabavno.

U sklopu projekta “Naša mala knjižnica” čitali smo slikovnicu “Moja baka” koja je djeci bila vrlo zanimljiva. Nakon čitanja, svako je dijete crtalo svoju baku – radovi su ispali i više nego odlični pa su ih djeca ponosno pokazivala na panou svojim roditeljima te bakama i djedovima.

Bliži nam se najuzbudljiviji mjesec u godini pa smo polako počeli s izradom božićnih ukrasa, a marljivo pripremamo i svoje čizmice.

“ZVJEZDICE” KROZ LISTOPAD

Listopad u Zvjezdicama obilježilo je mnoštvo događaja, aktivnosti i posjeta. Osim jeseni i svih blagodati koje nam ona pruža, mjesec smo započeli sa proslavom 3. rođendana vrtića. Slavili smo cijeli tjedan. U suradnji s roditeljima djeca su napravila rođendanske čestitke, a u vrtiću smo pripremili kolače kojima smo se kasnije počastili.

Također nas je početkom mjeseca posjetila  policajka te održala zabavno i edukativno predavanje o sigurnom kretanju pješaka u prometu, prelaženju ceste na siguran način, pravilnom vezanju na siguran način, razgovoru s nepoznatim osobama te djeci na slikovit način pokazala što i kako rade policijski službenici. Na kraju je djeci podijelila slatkiše, bojanke i reflektirajuće trakice.

Po prvi puta bili smo i na izletu autobusom. Zajedno sa starijom skupinom „Zmajčeki“ posjetili smo dvorac Trakošćan. Osim dobrog društva, veselih i nasmijanih lica te ponosnih odgojiteljica doživjeli smo čari Trakošćana i suncem okupanu jesen.

Kroz razne priče, pjesmice o jesenskom voću i povrću, igrama i aktivnostima povezanim s plodovima jeseni djeca su shvatila kako je potrebno zdravo se hraniti. Djeca su samostalno rezala i pripremala voćne obroke te uživali i aktivno sudjelovali u raznim aktivnostima vezanim uz plodove jeseni.

Ljubav prema knjizi treba njegovati svakodnevno i to od najmlađe dobi i zbog toga smo opet sjeli u autobus i zaputili se na jedan mali izlet u Čakovec. Posjetili smo Knjižnicu i čitaonicu „Nikola Zrinski“ gdje ih je knjižničarka upoznala sa dječjim odjelom knjižnice, kako postati članom knjižnice, kako se posuđuju ali i čuvaju knjige te im nakraju pročitala slikovnicu „Jabuka“. U Čakovcu smo još posjetili  knjižaru „Školska knjiga“ gdje smo kupili knjigu i edukativnu igru.  Ovaj izlet zaokružili smo posjetom kafiću „Zrinski“ gdje nas je lijepo dočekala i počastila majka jednog dječaka iz skupine.

„Ruke mijem, brašno sijem kapica na glavi…..“ ovim smo stihovima započeli tjedan obilježen kruhom, pekarskim proizvodima i raznim žitaricama potrebnim za izradu istih. U suradnji s tatom jednog dječaka iz skupine upoznali smo se sa izradom tijesta za pizzu. Pripremili smo sve namirnice koje su nam bile potrebne za izradu, sva su djeca sudjelovala. Mijesilo se cijelo jutro, dodavali su se sastojci i strpljivo smo čekali da se pizza ispeče da je možemo probati.

Listopad smo zaokružili sa dvije predstave.  Prvo smo uživali u interaktivnoj plesno-udaraljkaškoj predstavi pod nazivom „Misli u boji“. Interakcija i komunikacija s djecom kroz pokret i ples otvorila je djeci i odgojiteljima prostor za istraživanje i za drugačije izražavanje. Djeca su sudjelovala i uključila se, a na kraju su dobila tematske bojanke i bedževe. Sljedeći dan u našem vrtiću gostovalo je kazalište „Šareni svijet“ sa jesenskom predstavom „Mirisni kesten prozor za kiše i šuškava jesen što diše“. I ovog puta djeca su u veseloj i rasplesanoj atmosferi aktivno sudjelovala te su sa zanimanjem gledali predstavu.

“ZVJEZDICE” KROZ RUJAN

Rujan smo započeli u novoj sobi dnevnog boravka. Brzo smo krenuli u istraživanje novih igračaka, centara aktivnosti, ali i upoznavanje novih prijatelja koje smo dočekali uz balone. Svi smo se brzo sprijateljili i prilagodili. Kroz cijeli rujan vrijeme je bilo iznadprosječno toplo pa smo to iskoristili i puno boravili na otvorenom, šetali, čak i organizirali piknik na igralištu. Djeca su bila vrlo uzbuđena te ponosno nosila svoje ruksake i dekice za piknik. Obilježili smo Hrvatski olimpijski dan tako što smo nosili bijele majice i proveli razne sportske aktivnosti na igralištu. Uključili smo se u projekt “Mama, budi zdrava” te se u bijelim majicama i s ružičastim balonima fotografirali u obliku prepoznatljive ružičaste vrpce. Time smo dali podršku u ime cijelog vrtića svima koji se bore sa zloćudnim bolestima. Dan po dan, stigla nam je jesen koju smo jedva i primijetili jer je bilo vrlo toplo. Raznim istraživačko-spoznajnim i likovnim aktivnostima obilježili smo početak jeseni koja obiluje plodovima i prekrasnim bojama. Roditeljima zahvaljujemo što su nam donijeli razne plodove koje smo istraživali, jeli te ukrasili vrtić. Puno smo se družili i šetali sa starijom skupinom “Zmajčeki” te s njima vrlo brzo planiramo na izlet kojem se jako veselimo.

 

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Skip to content