040 337-028 dv.jpcelica@gmail.com

“ZVJEZDICE”

mlađa mješovita vrtićka skupina

3-4 godine

Upoznajte nas

“ZVJEZDICE” KROZ TRAVANJ

U travnju “Zvjezdice” su imale pune ruke posla. Uskrs smo obilježili oslikavanjem pisanica i izradom uskrsnih ukrasa za vrtić te ukrasa koje su djeca nosila kući za uspomenu. Aktivnosti su često bile popraćene simboličkom igrom u stolno-manipulativnom centru gdje su djeca izrađivala razne oblike i razvijala maštu i kreativnost. Pjevali smo „Šapice mi zeko daj”, „U šumici zeko”,  „Imali smo pile”. Slušali instrumentalnu glazbu „Ples pilića“, upoznali se s novim instrumentom flautom te pričali priče i čitali prigodne slikovnice. Cijelu  uskrsnu priču zaokružili smo traženjem čokoladnih jaja po vrtićkom dvorištu.

U sklopu tjedna Zdrave hrane, nastavili smo s aktivnostima na temu žitarica. Aktivnost smo započeli razgovorom „Što su žitarice i koje sve žitarice poznaju“. U nekoliko posudica djeci smo prezentirale različite žitarice; pšenicu, kukuruz, ječam, proso, rižu, heljdu i sl. Imenovali smo, opipavali i razgovarali zašto su žitarice važne. Nakon toga uparivali smo slike hrane s određenom žitaricom te tražili iste.

Uočavanjem sličnosti između stvarnog predmeta, fotografije i vlastitog rada, djeca su razvijala vizualnu percepciju i likovno zapažanje. Rezanje kolaža, tehnika origami, izrada kuglica od papira prstima, sve su to načini kojim razvijamo finu motoriku i vježbamo pokretljivost šake.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja. Nekoliko dana ranije iskoristili smo za mnoštvo aktivnosti putem kojih su se djeca upoznala s našom Zemljom i njezinim karakteristikama. Također, djeca su na ovaj način spoznala i usvojila vrlo bitnu naviku, a to je razvijanje svijesti prema očuvanju okoliša te uspostavljanje kontakta s prirodom.

Krajem mjeseca u vrtiću je gostovalo putujuće kazalište „Šareni svijet“ s veselom i zabavnom predstavom “Hrvatskom u trenutku svakom, avionom, brodom, vlakom”. Poučna predstava koja govori o različitim prometnim sredstvima opet je djeci priuštila mnogo veselja, jer im je kao i inače omogućeno da aktivno sudjeluju u predstavi kroz razgovor, pjesmu i ples.

 

 

 

“ZVJEZDICE” KROZ OŽUJAK

Iako nas je prvog dana ožujka dočekao snijeg, mi smo već željno iščekivali sunce i proljeće. Pripremali smo i razveselili mame poklonom – buketićem povodom Dana žena.

Kako je došlo ljepše vrijeme, svakodnevno odlazimo u šetnju učeći hodati u parovima. Odlazili smo na veliko nogometno igralište kako bismo vježbali vođenje i dodavanje lopte. Kada nas vrijeme spriječi u odlasku van, vježbamo i igramo zanimljive igre u našoj sobi dnevnog boravka.

Bližio se i Dan očeva, a mi smo marljivo izrađivali čestitke za tate. Bili su vrlo sretni, a mi ponosni kada je došao njihov dan. Pjevali smo pjesmicu “Kad je tata tu, sve je juhuhu!”.

Raznim likovnim aktivnostima dočekali smo proljeće kako bismo unijeli šarenilo boja u prostorije vrtića. Proučavali smo vjesnike proljeća uz pjesmicu “Visibaba”.

Na Dan oralnog zdravlja temeljito smo oprali zubiće i sjeli razgovarati zašto je važno prati zube, odlaziti zubaru i jesti što manje slatkiša. Pano smo ukrasili izrezanim i obojanim četkicama za zube.

Pripremamo se za Tjedan zdravlja u vrtiću istražujući o voću i povrću, žitaricama, bjelančevinama i mliječnim proizvodima, a napravili smo i fini smoothie. Volimo se zdravo hraniti i biti aktivni.

“ZVJEZDICE” KROZ VELJAČU

Uoči proslave dana Valentinova – dana zaljubljenih, saznali smo što za djecu znače ljubav i prijateljstvo. Sva su djeca pokazala simpatiju i prijateljstvo međusobno razgovarajući tko im se sviđa, tko im je najbolji prijatelj i zašto. Čitali smo prigodne priče i slikovnice: „ Vuk koji je  tražio ljubav“, „Pogodi koliko te volim“ ,“ Ptičja ženidba“….. Pjevali smo pjesme o ljubavi i prijateljstvu, plesali u kolu i u paru. U likovnim aktivnostima, bojali smo flomasterima, bojicama, temperama, rezali, gužvali, lijepili i nizali po zadanoj liniji. Obojali smo srce za tajnog prijatelja koje smo zatim stavili u zajedničku kutiju  koju smo na Valentinovo otvorili i saznali tko je kome namijenio svoje srce. Djeca su bila sretna kad su dobila srce i ponosna kad je njihovo srce došlo onome kome su ga obojali i poslali.

Nakon Valentinova bližio se Fašnik. Djeca su se jako veselila maškarama i maskiranju pa smo tako i ove godine uz igru pjesmu i ples proveli sljedećih nekoliko dana. Djeca su u vrtić dolazila maskirana prema vlastitim željama, a najviše je bilo super junaka, vila, princeza….. Za zajedničku masku odlučili smo da ćemo ove godine  biti ovčice. U tome su nam pomogli roditelji koji su na zajedničkoj radionici napravili masku za svoje dijete. Na sam Fašnik zajedno s ostalim skupinama  prošetali smo se maskirani okolicom vrtića.

Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički razvoj djece. U šetnji šumom djeca su tražila zaljubljenog vuka, skupljala češere te tražila tragove životinja.

Veljaču smo zaokružili  lutkarskim mjuziklom za djecu „Pingvin u Hrvatskoj“. Mjuzikl je bio interaktivan, a kroz dinamične ritmove pjevnih točaka vrijeme je brzo prošlo dok su djeca uživala.

 

“ZVJEZDICE” KROZ SIJEČANJ

U iščekivanju i prizivanju snijega, skupina “Zvjezdice” kroz siječanj najviše se bavila zimskim i snježnim aktivnostima. Proučavali smo zimsku odjeću i obuću kroz razne aktivnosti. Često smo odlazili u šetnju kako bismo proučavali zimske uvjete, ali i uvježbali oblačenje i obuvanje. Kako bismo znali što urednije složiti odjeću, svakodnevno uzimamo pidžame i učimo što urednije složiti ih. U sklopu projekta “Upoznajemo životinje” ovaj smo mjesec proučavali polarne životinje. Promatrali smo na fotografijama i videima njihov izgled, boju, tragove, glasanje i ponašanje. Najviše nam se svidio pingvin i polarni medvjed pa smo njih kreativno izradili kroz likovnu aktivnost. U šetnji, prilikom prelaska ceste preko obilježenog pješačkog prijelaza, jedno dijete je upitalo: “Teta, a što znači ovaj znak?” (Pokazujući na prometni znak). Tako smo, u sklopu projekta “Promet” počeli proučavati prometne znakove što je djecu vrlo zainteresiralo. Djed Božićnjak nam je darovao puno zanimljivih igračaka, između ostalog kinetički pijesak i plastelin koje skoro pa svakodnevno modeliramo. Volimo vježbati, ali i igrati igre kao što su: “Trči maca oko tebe”, “Tko je zamijenio papuče”, “Pogodi tko te zove”. Slušali smo i učili pjesmice: “Zeko i potočić”, “Pahuljice padajte”, “Zekini jadi” i “Vrapčić u zimi”.

“ZVJEZDICE” KROZ PROSINAC

Prosinac je mjesec mnogih događanja. Već na samom početku “Zvjezdice” su se s nestrpljenjem pripremale za dolazak Svetog Nikole. Okupljeni na tepihu vodili smo naše male tematske razgovore o dobrom starom svecu, ali i o Krampusu. Djeca su vrlo aktivno opisivala kako izgledaju, što rade i po čemu su poznati. Izrađivali smo čizmice, crtali Krampusa, pjevali i plesali na prigodne pjesmice. Pripreme za Božić počele su izradom adventskih svijeća i vijenca. Nakon toga posijali smo pšenicu koju smo svaki dan zalijevali i promatrali kako raste. Ukrase za bor izrađivali smo od različitog neoblikovanog materijala te od slanog tijesta koje smo kasnije oslikali otiscima prstiju. I ove godine posjetio nas je Djed Božićnjak i razveselio nas zajedničkim poklonom za cijelu skupinu. U dogovoru s roditeljima odlučili smo se i za organizaciju radionice za izradu božićnih motiva. Na radionici su nam se pridružili tate, mame i braća “Zvjezdica”. Svatko je imao svoj zadatak. Izrađivali smo kugle za bor od kokica i snjegoviće od čarapa. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali pozivu na radionicu te još jednom pokazali da su spremni za uspješnu suradnju. Uz svakodnevne pripreme za Božić odvijali su se i još neki popratni događaji pa su se tako osim božićnih vrtićem orile i navijačke pjesme. Učili smo jedni druge tekstove i melodije tih pjesama, veselili se i prognozirali rezultate. Djeca su donijela rekvizite, obukla prepoznatljive crveno-bijele kockice, crtala i bojala hrvatsku zastavu kako bi podržali “Vatrene” na nogometnom prvenstvu. Uz dobru zabavu tako smo razvijali timski duh te spoznaju kako je važno sudjelovati, truditi se i veseliti, no i to da ne možemo uvijek pobijediti. Snježne radosti svi vole i s nestrpljenjem smo dočekali igru na snijegu. Radost i veselje bili su vidljivi već kod samog dolaska u vrtić. Iako snijega nije bilo baš mnogo, uspjeli smo napraviti malog snjegovića. Tjelesno vježbanje “Zvjezdicama” se sastoji od svakodnevnog vježbanja u sobi dnevnog boravka te povremenog u dvorani. Tjelesno vježbanje preduvjet je za zdrav rast i razvoj dječjeg organizma. Djetetova prirodne potreba za kretanjem put je kojim dijete istražuje svijet oko sebe, razvija osjetila, uči i stječe kontrolu nad vlastitim tijelom. Također razvija socijelne odnose i stječe samopouzdanje.

“ZVJEZDICE” KROZ STUDENI

Skupina “Zvjezdice” u studenom se uključila u projekt “Sigurnije škole i vrtići” s ciljem upoznavanja djece s ponašanjem u izvanrednim situacijama. Provodili smo aktivnosti demonstriranja i identifikacije sigurnih položaja i postupaka u izvanrednim situacijama. Naučili smo što su potres, poplava i požar te kroz igru tražili sigurna mjesta u vrtiću. kroz isti projekt bavili smo se i ekstremnim vremenskim uvjetima pa smo tako kroz razgovor, ispunjavanje radnih listića i izradu plakata naučili kako se traba oblačiti i ponašati u skladu s vremenskim uvjetima. Učili smo i o važnosti komunikacije u izvanrednim situacijama kroz različite aktivnosti grupiranja i dogovaranja. Kada nam vrijeme ne dopušta boravak vani, odlazimo u dvoranu i bavimo se aerobikom, plesom i navijanjem za naše  nogometaše na svjetskom prvenstvu. Razvoj fine motorike poticali smo rezanjem, ljepljenjem, crtanjem i bojanjem. U sklopu projekta “Promet” proučavali smo kopneni, zračni i vodeni promet kroz mnoštvo različitih aktivnosti. Studeni smo ispratili zanimljivom i poučnom predstavom “Tko to tamo prlja” uz koju smo dobili i edukativnu slikovnicu.

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji, ovdje možete pronaći obavijesti vezano za našu skupinu.

Skip to content